18:20 12.06.2014

Випадок із Лозінським є доказом необхідності повної переатестації суддів, переконаний глава Мін’юсту

3 хв читати

Випадок зі звільненням колишнього народного депутата Віктора Лозінського, засудженого раніше за вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, свідчить про необхідність проведення повної переатестації суддів та зміну персонального складу судової системи, переконаний міністр юстиції Павло Петренко.

"Такі приклади є не поодинокими в системі судової влади, коли судді фактично керуються не законними, а власними інтересами та грошима, є доказом, що нам треба повернутися до питання повної переатестації суддів та зміни персонального складу судової системи", - заявив глава Мін’юсту на брифінгу в Києві в четвер, наголосивши, що лише таким чином можливо "перевиховати" судову систему.

Водночас міністр зазначив, що фактично запрацював закон про відновлення довіри до судової системи.

П.Петренко при цьому нагадав, що раніше парламент не підтримав пропозицій Кабінету Міністрів, які стосувалися повної переатестації та зміни персонально складу суддів.

Водночас міністр юстиції наголосив, що у рамках робочої групи з реформування судової системи порушуватиметься питання про внесення змін до законодавства з переатестації суддів та притягнення до відповідальності тих, хто був замішаний у корупційних схемах.

Як повідомлялося, 16 червня 2009 року в Голованівському районі Кіровоградської області стався інцидент за участю тодішнього народного депутата В.Лозінського (обраний за списком БЮТ), прокурора Голованівського району Євгена Горбенка, начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, внаслідок чого загинув 55-річний місцевий житель В.Олійник.

Дніпровський райсуд Києва у квітні 2011 року засудив В.Лозінського до 15 років позбавлення волі за умисне вбивство В.Олійника з хуліганських спонукань, а також за незаконне зберігання та поводження зі зброєю та боєприпасами. Отже, з шести статей обвинувачення, за якими прокуратура передавала матеріали справи стосовно В.Лозінського до суду, його засудили за двома статтями. Суд також зобов'язав В.Лозінського відшкодувати судові витрати за проведені експертизи в сумі понад 10 тис. грн.

Фігурантів справи В.Лозінського засудили до різних термінів: колишнього прокурора Голованівського району Євгена Горбенка - до дев’яти років позбавлення волі, екс-начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського - до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном на три роки (без відбування покарання), єгеря Голованівського лісництва Василя Перепелицю - до чотирьох років позбавлення волі.

У березні 2013 року Вищий спеціалізований суд із розгляду кримінальних і цивільних справ, розглянувши касацію на вирок В.Лозінському, зменшив термін його ув'язнення на чотири роки.

11 червня поточного року стало відомо, що В.Лозінського звільнено рішенням суду у зв’язку зі станом здоров'я. Відповідну інформацію підтвердив голова Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) Сергій Старенький на своїй сторінці у Facebook. При цьому він спростував причетність відомства до ухвалення рішення про стан здоров'я В.Лозінського, на підставі якого того було звільнено.

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на постанову Бориспільського міськрайонного суду про звільнення від покарання В.Лозінського у зв’язку зі станом здоров'я.

"Прокуратура вважає таке рішення суду незаконним у зв'язку з тим, що в суді не доведено, що захворювання, зазначені в медичній документації щодо засудженого, становлять загрозу його життю й унеможливлюють подальше перебування в місцях позбавлення волі", - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури області.

12 червня глава МВС Арсен Аваков повідомив, що В.Лозінського затримали: "Спеціальна група карного розшуку МВС України затримала кілька хвилин тому Віктора Лозінського".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА