20:03 23.06.2014

У недільному конфлікті в центрі Харкова винні Євромайдан та радикальні організації - заява міськради

3 хв читати

У Харківській міськраді вважають, що в недільному конфлікті в центрі Харкова винні представники Євромайдану та радикальних організацій.

"Під час зборів представників Євромайдану його керівництво не зуміло стримати представників радикальних організацій, що брали участь у заході. Вони пішли до пам'ятника Леніну з метою розігнати мітинг комуністів. Щоб не допустити бійки між політичними опонентами, міліція стала на перешкоді появи учасників зборів Євромайдану на пл. Свободи, біля пам'ятника Леніну. Але вони не прислухалися до закликів правоохоронців зупинитися", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Харківської міськради в понеділок.

"Харківська міська рада заявляє, що відповідальність за вчорашні події біля пам'ятника Леніну цілком і повністю лежить на представниках Євромайдану та радикальних організацій-учасниць цих зборів", - зазначено в заяві.

У ній також наголошується, що марш і мітинг Компартії, заплановані на 22 червня, відбулися попри те, що суд заборонив їх на прохання міської влади. "Учасникам ходи і мітингу це рішення суду було озвучено, але вони проігнорували заборону і все ж провели свою акцію. Зазначимо, у рамках своїх повноважень Харківська міська рада зробила все для того, щоб у місті не активізувалося політичне протистояння. А за виконання постанови суду відповідають судові виконавці та правоохоронні органи, які не змогли повною мірою забезпечити його виконання", - йдеться в заяві.

"Ми вважаємо, що звинувачувати в події міську владу можуть лише прибічники ескалації громадянського і політичного конфлікту, які бажають звалити свою провину на інших", - йдеться в заяві.

Автори заяви вважають, що недільний конфлікт використовують для підривання авторитету міської влади й докоряють "окремим керівникам міністерств та обласних адміністрацій" в небажанні працювати в одній команді на благо єдиної України.

"Судячи з того, що звинувачення в розхитуванні ситуації в мирному Харкові звучать від ЗМІ, так чи інакше пов'язаних з одним із колишніх керівників області, можна припустити, що саме він зацікавлений у тому, щоб дестабілізувати ситуацію в Харкові, а відповідальність за це - перекласти на інших. Ми вважаємо, що вчорашнє зіткнення біля пам'ятника Леніну навмисно використовують для підривання в суспільстві авторитету міської влади", - йдеться в заяві.

"Харківська міська рада вважає, що зараз не час кидатися голослівними звинуваченнями. Навпаки, на сьогодні найважливіше - забезпечити єдність влади всіх рівнів для того, щоб зберегти в Харкові та області і повернути мирне небо всій країні. На жаль, такого бажання - працювати в одній команді на благо єдиної України - ми не бачимо з боку окремих керівників міністерств і обласних адміністрацій", - зазначили в міськраді.

Як повідомлялося, в неділю, 22 червня, в Харкові на пл. Конституції під час мітингу проти сепаратизму постійний учасник місцевого Євромайдану Валентин Бистриченко закликав осіб, що зібралися, показати, що Харків - це Україна, і перенести акцію до пам'ятника Леніну, де збираються проросійські активісти. Попри спроби члена координаційної ради Євромайдану Ігоря Рассохи переконати людей, що це провокація, близько 200 мітингувальників (переважно "ультрас" та люди із символікою "Правого сектора") відгукнулися на заклик В.Бистриченка.

Під час їхньої спроби прорвати кордон міліції та пройти до пам'ятника Леніну на пл. Свободи постраждали дві людини.

"Розбили голову жінці та хлопцю, ще кількох людей затримали", - повідомили кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" очевидці інциденту.

У міліції кореспонденту агентства підтвердили затримання і проукраїнських, і проросійських активістів - загалом близько 30 людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА