14:22 28.06.2014

Київ вказав Москві на неможливість прийняття "гуманітарної допомоги"

2 хв читати

Міністерство закордонних справ України в суботу відправило ноту-відповідь МЗС РФ, в якій наголошується на неможливості прийняття "гуманітарної допомоги", враховуючи невизначеність її кінцевого адресата.

Як повідомив департамент інформаційної політики МЗС України, 27 червня МЗС України отримало ноту МЗС Російської Федерації з інформацією про намір російської сторони направити "гуманітарну допомогу" до "Донецької та Луганської областей, а також, можливо, інші регіони, де перебувають біженці".

У зв'язку з цим МЗС України звернуло увагу російської сторони на положення пункту 6 глави ІІ Статуту Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців 1950 року та пункт 2 розділу А статті 1 Конвенції про статус біженців 1951 року, згідно з якими під "біженцями" розуміються особи, які "в силу обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, громадянства або політичних переконань, знаходяться за межами країни своєї громадянської приналежності і не можуть користуватися захистом уряду цієї країни".

Враховуючи той факт, що Донецька та Луганська області, як і Автономна Республіка Крим, є невід’ємною частиною України, відповідно до вищенаведених міжнародних документів, громадяни України, які перебувають на цій території, не можуть в принципі мати статус біженців", - зазначили в МЗС України.

МЗС України наголошує, що найважливішим кроком з боку російської сторони, яка могла б сприяти врегулюванню ситуації в східних областях України, стала б практична підтримка реалізації мирного плану президента України Петра Порошенка, а також виконання умов, сформульованих у висновках Європейської Ради щодо України від 27 червня 2014 року.

Як повідомлялося, МЗС Росії в п'ятницю направило МЗС України ноту щодо надання гуманітарної допомоги східним регіонам України.

"У ноті повідомляється, що у зв'язку з численними зверненнями жителів Донецька і Луганська про надання їм термінової гуманітарної допомоги російська сторона підготувала до відправки у зазначені регіони силами МНС Росії автомобільну колону для доправлення гуманітарного вантажу загальною вагою 60 тонн, що містить продовольство і засоби особистої гігієни", - йдеться в повідомленні російського дипвідомства.

Передбачається, що вантажні автомобілі поїдуть 28 червня в Луганськ і Донецьк, а також, можливо, в інші регіони України, де перебувають біженці, уточнюється в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

Рятувальники ліквідують пожежу, що виникла внаслідок обстрілу Одещини, на площі 8000 кв. м

Уряд України звільнив трьох заступників міністра розвитку громад, територій та інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА