19:10 04.07.2014

Пацієнти просять Порошенка прискорити ухвалення нацпрограми "Цукровий діабет 2014-2018"

2 хв читати

Громадяни, що страждають на діабет, звернулися до президента Петра Порошенка з проханням прискорити ухвалення Національної програми "Цукровий діабет 2014-2018", повідомляється у відкритому листі Української діабетичної федерації (УДФ) до президента, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

У листі УДФ зазначає, що нацпрограма "має бути побудована відповідно до канонів системного аналізу та синтезу, чітко визначати цілі та стратегію їх досягнення, містити економічно обґрунтовані розрахунки та передбачати жорсткий моніторинг реалізації".

Крім того, федерація просить президента оцінити ефективність виконання національних програм із діабету 1999-2007 та 2009-2013 рр.

"Пропонуємо визнати на державному рівні, що цукровий діабет в Україні є складною комплексною політичною, економічною, соціальною, медичною, гуманітарною, культурною проблемою, вирішення якої засобами однієї лише галузевої медичної дії та управління не є ефективним", - йдеться у відкритому листі.

УДФ зазначає, що "в умовах економічної кризи та зубожіння населення наслідком введення в процесі впровадження системи реімбурсації доплати за інсуліни з бюджету пацієнта та його сім'ї обов'язково призведе до підвищення рівня смертності від діабету".

"Вирішення цього важливого питання у слушний спосіб і слушний час не допустить зайвих людських втрат, виникнення протестних настроїв серед населення та буде свідченням реального бажання влади поліпшити життя людям із діабетом", - наголошується у зверненні до президента України.

Федерація також пропонує президенту для зниження витрат на лікарське забезпечення пацієнтів із діабетом, враховуючи рекомендації Міжнародної діабетичної федерації (IDF), заохочувати заміну оригінальних засобів пероральних цукрознижувальних препаратів на генерики з підтвердженою якістю, якщо вони дешевші, ніж оригінальні бренди.

"Адже у разі призначення інсуліну генерична заміна неможлива, оскільки біологічні препарати набагато складніше з погляду регулювання, вибір інсуліну для забезпечення хворих на цукровий діабет має ґрунтуватися, зокрема, і на підставі наявних фармакоекономічних доказах переваг від їхнього застосування", - пояснює УДФ.

Як повідомлялося, уряд 5 березня 2014 року ухвалив рішення про перенесення термінів на 1 січня 2015 року початку пілотного проекту з реімбурсації цін на інсулін.

Водночас 21 березня МОЗ і п'ять виробників інсулінів підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає збереження оптово-відпускних цін на препарати інсуліну, зафіксовані станом на 1 січня 2014 року.

За даними МОЗ, в Україні із 300 тис. людей, що потребують інсуліну, 130 тис. потребують імпортного інсуліну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА