12:14 29.08.2014

Два поранені українські офіцери-зенітники підірвали себе разом із 12 російськими десантниками - Міноборони

3 хв читати
Два поранені українські офіцери-зенітники підірвали себе разом із 12 російськими десантниками - Міноборони

Офіцери Збройних сил України майори Олександр Кандесюк та Олексій Шепелюк у складі 51-ї бригади, потрапивши в оточення, підірвали себе та 12 російських десантників. Це сталося 25 серпня ввечері.

"Очевидці розповідають, що бачили, як поранених українських бійців оточили 12 російських десантників, і, погрожуючи зброєю, намагалися захопити в полон. Коли вороги, створивши кільце, наблизилися на відстань кількох метрів, поранені українські офіцери підвелися з землі та підняли руки вгору. Було помітно, що вони щось тримали в руках, а за мить прогриміли кілька потужних вибухів, схожих на вибухи гранат. Очевидно, офіцери Збройних сил України, майори Олександр Кандесюк та Олексій Шепелюк, не бажаючи здаватися, підірвали себе разом із чисельно переважаючим ворогом", - повідомляє сайт Міноборони в п'ятницю.

Вони відбивали атаку російських десантників 331-го десантного полку, пункт постійної дислокації якого розташований у м. Костромі, зазначає Міноборони.

В оборонному відомстві не називають населеного пункту, де відбувся бій. Зазначено, що надійшло розпорядження сформувати та відправити на посилення одного з підрозділів два відділення ПЗРК на чолі з командиром зенітно-ракетного дивізіону майором О.Кандесюком. Він разом з увіреним йому особовим складом висунувся на зазначені позиції. Здійснивши марш, зенітники прибули в місце розташування батальйонної групи.

Водночас через український кордон прорвалися російські війська зі штатною бойовою технікою. У результаті їх наступу на територію України 51-а бригада і прибуле посилення були оточені. Російські війська одразу ж відкрили вогонь з усіх наявних у них засобів ураження, повідомили в Міноборони.

"Станом на вечір 25 серпня велику частину батальйонної тактичної групи було виведено з ладу. Оскільки вижити в такому пеклі шансів практично не було, було прийнято рішення йти на прорив з оточення. Майор Олександр Кандесюк разом із майором Олексієм Шепелюком, командиром зенітно-ракетної батареї, очолили авангард групи прориву разом зі своїм відділенням - сержантом і двома солдатами", - йдеться в повідомленні.

Вони нарвалися на засідку. В результаті бою майор О.Кандесюк дістав кілька поранень з кулемета противника. Майор О.Шепелюк кинувся вивести офіцера з-під вогню, і під час спроби відтягнути бойового товариша сам був важко поранений. Інші з авангарду були обстріляні з кулеметів, мінометів і прямим наведенням "Шилки" - весь особовий склад дістав важких поранень. Основна група через шквальний вогонь не змогла підійти на допомогу товаришам і, відійшовши у базовий табір, зайняла кругову оборону.

Потім, за словами очевидців, поранених українських бійців оточили 12 російських десантників із метою захопити в полон. За мить прогриміло кілька потужних вибухів, схожих на вибухи гранат, - очевидно, офіцери О.Кандесюк та О.Шепелюк підірвали себе разом із ворогом.

Командування АТО готує президентові України - верховному головнокомандувачеві Збройних сил України подання на присвоєння загиблим у бою героям-захисникам майорові О.Кандесюку та майорові О.Шепелюку звання Герой України (посмертно).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА