12:32 03.09.2014

Україна за рік піднялася на 8 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності ВЕФ

2 хв читати
Україна за рік піднялася на 8 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності ВЕФ

Україна, яка рік тому опустилася на 11 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI) Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), змогла відіграти вісім позицій і посісти 76-е місце зі 144 країн (рік тому 84-е місце серед 148 країн).

Автори рейтингу зазначають, що такий підйом, можливо, відображає очікування, пов'язані з приходом нового уряду після Євромайдану.

ВЕФ уточнює, що конфлікт у східній частині країни та в Криму мало вплинув на результати, оскільки на той час дані вже були зібрані, проте вплине на конкурентоспроможність країни в майбутньому.

Згідно із звітом, прогресу було досягнуто за рахунок більш позитивного сприйняття інститутів та ефективності ринків, а також кращих результатів в освіті.

"На момент написання відновлення миру в Східній Україні, поза сумнівом, є найвищим пріоритетом країни. Проте далекосяжні реформи потрібні для того, щоб перевести економічне зростання на стійку основу", - наголошується у звіті.

Серед основних проблем ВЕФ відзначає перебудову інституціональної структури (130 місце), скорочення домінування великих компаній на внутрішніх ринках (129 місце) та підвищення конкурентності ринків (125 місце) і, отже, їхньої ефективності (112 місце).

"Зміцнення фінансових ринків (107 місце) сприятиме подальшій стабілізації економіки і дасть змогу Україні краще скористатися численними конкурентними перевагами, такими як її добре освічене населення (40 місце) і розмір ринку (38 місце) - досить великий за європейськими мірками", - зазначають експерти ВЕФ.

Із найближчих сусідів у Польщі 43 місце (мінус 1 позиція), у Росії - 53 місце (+11), у Румунії - 59 (+17), в Угорщини - 60 (+3), у Словаччини - 75 (+3), у Молдови - 82 (Білорусь відсутня в рейтингу).

Шостий рік поспіль рейтинг очолює Швейцарія. Сінгапур залишається на другій позиції, США витіснили Фінляндію з третього на четверте, а Німеччина, як і рік тому, замикає п'ятірку лідерів. Швеція опустилася із 6-го на 10-е місце, тоді як Японія піднялася з 9-го на 6-е. Між ними розташовуються Гонконг, Нідерланди та Велика Британія.

Загалом у рейтингу зазначено 144 країни. Визначаючи конкурентоспроможність як набір інститутів, політичних заходів і чинників, що визначають рівень продуктивності країни, ВЕФ розраховує рейтинг на основі комбінації загальнодоступних і власних спеціалізованих даних за 12 вимірами - складових конкурентоспроможності, які разом є всеосяжною оцінкою конкурентоспроможності економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА