12:06 10.09.2014

Ім’я л ьотчиц і Савченко внесено до списк ів із обміну заручниками - глава СБУ

2 хв читати
Ім’я л ьотчиц і Савченко внесено до списк ів із обміну заручниками - глава СБУ

Українська льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих, обмін якими передбачено в рамках мінських домовленостей, заявив глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

" Савченко, Микола Карпюк (заступник голови УНА-УНСО - ІФ) - усі наші громадяни. Ми підходимо саме так. Вони є в списках громадян України, які мають бути повернені як ті, які були викрадені або незаконно утримувалися, або переслідувані", - заявив журналістам В.Наливайченко перед початком засідання Кабінету Міністрів у середу.

Як відомо, серед осіб, які незаконно утримуються на території Росії - українська льотчиця Надія Савченко і кримський режисер Олег Сенцов.

31-річна льотчиця Н.Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до ополченців під містом Щастя Луганської області. 8 липня її вивезли до Росії, до Воронезького СІЗО.

Новоусманський районний суд на засіданні 2 липня обрав стосовно Н.Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Ця міра була підтверджена Воронезьким обласним судом.

Н.Савченко не визнає провину і заявляє, що її викрали з території України.

Наприкінці серпня Радянський райсуд Воронежа прийняв рішення про продовження терміну утримання під вартою Н.Савченко до 30 жовтня.

11 травня співробітники російських правоохоронних органів затримали О.Сенцова в Криму. 19 травня з'явилася інформація про те, що він переведений до московського СІЗО.

Європейська кіноакадемія 11 червня звернулася до президента РФ Володимира Путіна із закликом прояснити ситуацію з затриманням кінорежисера. Підписи під зверненням поставили близько 20 діячів культури і мистецтва, серед них Аугустін і Педро Альмодовар, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський.

Україна наполягає на тому, що в рамках пункту мінського протоколу про звільнення всіх заручників повинні бути звільнені політичні в'язні, що утримуються під вартою в Росії.

"Ми наполягаємо, щоб у рамках цього пункту протоколу були звільнені також громадяни України - політичні в'язні, які незаконно утримуються під вартою в Росії. Йдеться зокрема про Надію Савченко та Олега Сенцова", - повідомив спікер МЗС України Євген Перебийніс.

У середу президент України Петро Порошенко заявив на засіданні уряду, що вже звільнені майже 700 українських громадян, до кінця тижня очікується звільнення ще 500 осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

На фронті за добу було 106 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 31 атаку окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА