17:02 10.09.2014

НАН України хоче підготувати заходи із відновлення економіки Донбасу на основі високотехнологічних розробок

2 хв читати
НАН України хоче підготувати заходи із відновлення економіки Донбасу на основі високотехнологічних розробок

Національна академія наук України має намір запропонувати заходи із відновлення економіки Донбасу на основі високотехнологічних і наукомістких розробок.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні президії НАНУ в середу було ухвалено рішення створити робочу групу із розробки відповідних пропозицій, яку очолить віце-президент академії Анатолій Наумовець.

Президент НАНУ Борис Патон зазначив, що академії необхідно провести інвентаризацію всіх своїх розробок, які могли б реально та ефективно допомогти у цій справі.

Зокрема, це стосується напрацювань за академічною програмою "Ресурс", низки розробок у сфері енергетики, напрацювання київських і одеських хіміків академії з проблем забезпечення населення питною водою.

"Відновлення переважно ресурсно - та енерговитратної економіки Донбасу буде марною тратою величезних коштів. Це є неприпустимим. Тому вкрай необхідно чітко і науково обґрунтовано визначити основні напрямки саме у високотехнологічному відновленні Донбасу, запропонувати ефективні механізми, державні важелі та економічні стимули для залучення для цього необхідних інвестицій з боку приватного капіталу", - наголосив академік.

За його словами, на території Донбасу до початку бойових дій функціонували 11 структурних підрозділів академії в Луганській області і 9 - у Донецькій. На сьогоднішній день заклади вже змінили юридичну адресу на київську чи львівську, зазначив він.

Б.Патон повідомив, що наразі гострим є питання забезпечення тимчасовим житлом у Києві співробітників цієї установи.

Він також зазначив, що в зоні АТО пошкоджено значну частину будівель наукових установ академії.

Крім того, центральна садиба Луганського природного заповідника на сьогоднішній день розграбована, і необхідно забезпечити охорону інших заповідників, наголосив він.

На засіданні також пролунала пропозиція про створення відкритої інформаційної системи, де з’являлася б уся інформація про потреби підприємств, про кількість і потреби зруйнованих підприємств на території Донбасу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА