14:01 13.10.2014

Кількість спостерігачів ОБСЄ на Донбасі буде збільшено на прохання влади України - Апакан

2 хв читати
Кількість спостерігачів ОБСЄ на Донбасі буде збільшено на прохання влади України - Апакан

Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ буде розширено на прохання українського керівництва, заявив голова місії Ертугрул Апакан.

"Ми діятимемо у напрямку розширення нашої команди, щоб задовольнити потреби, які висловило українське керівництво", - повідомив він на прес-конференції в Києві в понеділок.

Крім того, за словами Е.Апакана, місія має намір розширити межі своєї діяльності на сході України, зокрема тієї, що стосується моніторингу ситуації на українсько-російському кордоні.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи фіксують спостерігачі ОБСЄ відведення російських військ від кордонів України, він зазначив, що місія вітає "всі дії, які допомагатимуть деескалації ситуації в Україні".

У свою чергу спікер спеціальної спостережливої місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків заявив, що представники місії не коментують питання відведення російських військ у місця постійної дислокації з прикордонних з Україною регіонів РФ.

"Ми незалежна місія, об'єктивна. Ми не особливо долучаємося до коментування всіх цих справ на високому рівні. Але ми вітаємо все, що приведе до тривалого й надійного припинення вогню", - сказав М.Боцюрків.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що завдяки зусиллям його сторони ОБСЄ погодилася розширити місію спостерігачів.

"Я звернувся і отримав позитивну відповідь, що ОБСЄ збільшила кількість спостерігачів до півтори тисячі осіб. Така кількість дасть змогу цій шанованій європейській організації виконати свої зобов'язання із спостереження за припиненням вогню й відновленням українського контролю над кордоном з Росією", - йдеться у зверненні глави держави до українського народу, опублікованому на сайті президента в неділю увечері.

Як відомо, моніторингова місія ОБСЄ була спрямована в Україну терміном на шість місяців, починаючи від 21 березня. Мета місії полягає у сприянні деескалації, зміцненні миру, стабільності й безпеки в Україні. Наприкінці липня було ухвалено рішення щодо продовження роботи спецмісії в Україні ще на шість місяців. Крім того, ОБСЄ заявила, що має намір довести кількість спостерігачів в Україні до 500 осіб, що може бути достатнім для моніторингу дотримання припинення вогню на сході країни.

7 жовтня в СММ ОБСЕ повідомили, що в неділю очікується прибуття до України ще 40 представників місії, а до кінця наступного тижня їхня кількість сягатиме 300 осіб.

У середу на прес-конференції в Одесі заступник голови СММ Олександр Хуг заявив, що СММ ОБСЄ в Україні працює над тим, щоб збільшити кількість БПЛА, які допомагатимуть експертам місії моніторити ситуацію у східних регіонах України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА