18:27 17.10.2014

Інвестбанкіри оцінюють необхідний Україні обсяг додаткового фінансування більше ніж у $5 млрд

3 хв читати
Інвестбанкіри оцінюють необхідний Україні обсяг додаткового фінансування більше ніж у $5 млрд

Експерти провідних світових інвестиційних банків оцінюють потребу України в додатковому зовнішньому фінансуванні більше ніж у $5 млрд, такі оцінки наводяться в аналітичних оглядах, текст яких має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

Консервативна оцінка аналітика інвестбанку Morgan Stanley Аліни Слюсарчук передбачає, що дефіцит зовнішнього фінансування наразі становить від $5 млрд.

"Основним викликом для України найближчим часом є фінансування бюджету та зовнішніх зобов'язань. При цьому якщо ситуація з наповненням бюджету виглядає менш критичною, покриття зовнішніх зобов'язань в умовах зниження резервів залишається під питанням. До кінця поточного року основне навантаження на валютні резерви України надаватимуть: заборгованість перед російським "Газпромом" у сумі $3 млрд, вимога РФ купувати газ за передоплатою, а також традиційне напередодні виборів підвищення попиту на валюту серед населення. У 2015 році ситуація залишиться не менш складною: Україна має виплатити за зовнішніми зобов'язаннями щонайменше $9,2 млрд, зокрема $3 млрд у рахунок погашення облігацій перед РФ", - прокоментувала експерт.

Аналітик інвестбанку Goldman Sachs Ендрю Матен (Andrew Matheny) зазначає, що необхідний обсяг фінансування залежить від динаміки економіки України у наступному році, яку, в свою чергу, визначатиме розвиток подій на сході країни. При цьому в разі найгіршого розвитку подій дефіцит фінансування може становити близько $13 млрд, вважає експерт.

Негативні наслідки подальшої ескалації військового конфлікту на сході країни відзначив також аналітик інвестбанку Barclays Ельдар Вахітов.

"Незважаючи на те, що стрес-тестування Міжнародного валютного фонду (МВФ) відзначає стійкість українських зобов'язань, і ми у своїх оцінках згодні з Фондом, ескалація ситуації на сході країни може змінити такий висновок", - вважає експерт.

Серед потенційних джерел фінансування для України експерти говорять про МВФ, донорські та міжнародні фінансові організації, а також про приватних інвесторів.

З огляду на висловлювання МВФ про те, що збільшення програми stand-by малоймовірне, А.Слюсарчук передбачає, що її, однак, може бути продовжено після завершення (кінець першого кварталу 2016 року - ІФ) з наданням додаткових фінансових ресурсів для погашення виплат за кредитами Фонду.

Що стосується міжнародних донорів, додала експерт, то вони можуть виступити основним джерелом до кінця поточного року: Україна звернулася до ЄС за третім пакетом макрофінансової допомоги в обсязі $2 млрд. Водночас залучення такого фінансування багато в чому залежатиме від успіхів співпраці з МВФ, вважає АСлюсарчук.

Залучення у цей процес (залучення зовнішнього фінансування - ІФ) приватних інвесторів, на її думку, поки що малоймовірне, оскільки рішення про реструктуризацію суверенної заборгованості закриє Україні шлях на зовнішній борговий ринок, посилить її залежність від позик МВФ.

Водночас Е.Вахітов вважає можливим залучення до цього процесу приватних інвесторів із метою ослаблення боргового навантаження України.

Е.Матені, в свою чергу, звернув увагу на той факт, що Україна має відносно невеликий об'єм погашень протягом наступних 12 місяців. Тому якщо рішення про реструктуризацію і буде ухвалено, воно, ймовірно, буде ініційовано самим МВФ, з огляду на оцінку стійкості зобов'язань країни, а не через дефіцит ліквідності.

Як повідомлялося, глава МВФ Крістін Лагард 10 жовтня висловила думку, що для підтримки економіки України потрібні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не тільки від Фонду.

Спочатку, у квітні 2014 року, ці кошти оцінювалися приблизно в $30 млрд, з яких МВФ вирішив виділити понад $17 млрд у рамках програми stand-by.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА