20:00 18.11.2014

Банкіри очікують роз'яснень НБУ стосовно указу президента щодо фінансових операцій у зоні АТО

3 хв читати

Банкіри очікують роз'яснень Національного банку України (НБУ) стосовно указу президента України Петра Порошенка, згідно з яким Нацбанку доручено вжити заходів щодо припинення обслуговування банківських рахунків підприємств і населення в зоні АТО, повідомили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"Фідобанк поки що ніяких додаткових заходів не вводив, для їх розроблення ми чекаємо на детальніші роз'яснення від Національного банку", - повідомили в прес-службі кредитно-фінансової установи.

"Надано місяць на адаптацію. На сьогодні Нацбанк лише розробляє методику, за якими критеріями буде введено обмеження за розрахунками фізичних і юридичних осіб у зоні АТО", - додала перший заступник голови правління банку "Національний кредит" Людмила Міщук.

За її словами, якщо нині фізичні особи, які були зареєстровані та відкривали банківські рахунки в зоні АТО, у разі переїзду до інших областей України можуть не переоформляти своїх рахунків та обслуговуватися за цими самими рахунками в інших банківських відділеннях, то в майбутньому не виключено, що їх зобов'яжуть переоформити рахунки в одному з банківських відділень за місцем їхнього проживання. При цьому для клієнтів, які залишилися в зоні АТО, найімовірніше, буде введено обмеження, вважає банкір.

"Наскільки ці обмеження будуть жорсткими, говорити поки що рано. Можливо, це буде тимчасове блокування рахунків або відмова в обслуговуванні. Можливо, буде введено додаткові вимоги до надання підтверджувальних документів про те, що йде оплата, наприклад, згідно з контрактами за раніше вже здійснені поставки", - додала Л.Міщук.

Директор департаменту оформлення розрахункових і кредитних операцій Альфа-Банку (Україна) Тетяна Гринь, у свою чергу, зазначила, що, згідно з постановою НБУ №466 від 6 серпня 2014 року, всі види фінансових операцій у населених пунктах, непідконтрольних українській владі, вже було припинено. За її словами, згідно з вимогами цього документа банк припинив усі банківські операції в зоні АТО і нині починає переведення поточних і депозитних рахунків клієнтів, відкритих у недіючих відділеннях, розташованих у зоні АТО, до інших відділень, що розташовані в Донецькій і Луганській областях на території, підконтрольній українській владі.

"Враховуючи те, що дуже багато наших співвітчизників з огляду на обставини залишаються на окупованій території Донбасу і мають забезпечувати своїх близьких, але наразі не можуть здійснювати якихось банківських операцій, ми намагаємося обслуговувати їх за допомогою дистанційних каналів", - додала вона.

Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук повідомив, що кредитно-фінансова установа вже розпочала ідентифікацію клієнтів.

"Нині банк здійснює ідентифікацію клієнтів. Основна частина клієнтів банку із зони АТО вже переселилася до інших регіонів України. Після перереєстрації їх обслуговування у банку здійснюється у звичайному режимі ", - сказав банкір.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко указом від 14 листопада ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада, згідно з яким НБУ запропоновано протягом місяця вжити заходів щодо припинення обслуговування банківських рахунків підприємств і населення в зоні АТО в Донецькій і Луганській областях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА