14:54 03.12.2014

"Нафтогаз України" пропонує пропорційний розподіл реалізації газу всім категоріям споживачів усіма учасниками ринку

2 хв читати
"Нафтогаз України" пропонує пропорційний розподіл реалізації газу всім категоріям споживачів усіма учасниками ринку

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" пропонує пропорційний розподіл реалізації газу всім категоріям споживачів, зокрема промисловості, населенню і підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ), усіма учасниками ринку.

Згідно з повідомленням прес-служби держхолдингу, відповідну пропозицію спрямовано до Секретаріату Енергетичного співтовариства й учасникам газового ринку.

"Нафтогаз" пропонує встановити прозорі правила реалізації газу на ринку України, орієнтуючись на принцип пропорційності, зокрема, пропорційного розподілу зобов'язань щодо забезпечення природним газом усіх категорій споживачів України (зокрема населення і підприємства з теплопостачання) в умовах державного регулювання цін на природний газ і створення страхового запасу газу в підземних сховищах газу кожним учасником ринку", - така пропозиція міститься в повідомленні.

У держхолдингу переконані, що такі принципи відповідають вимогам європейського законодавства, зокрема Договору про основу Енергетичного співтовариства, ратифікованому законом України №2787 - VI від 15 грудня 2010 року, а також Директиві 2009/73/ЄС від 13 липня 2009 року про загальні правила для внутрішнього ринку природного газу, впровадження якої у внутрішнє законодавство України є обов'язковим на підставі Договору про основу Енергетичного співтовариства і Угоди про асоціацію з ЄС.

"Нафтогаз України" сьогодні є дискримінованим учасником ринку газу через покладений на нього обов'язок виконання функції постачальника пільговим категоріям і гарантованого постачальника", - зазначили в НАК.

Умови, що склалися на ринку збуту природного газу в Україні, не відповідають вказаним принципам, оскільки НАК зобов'язаний повністю забезпечувати потребі пільгових категорій споживачів, які отримують газ за ціною, нижчою від ринкової в 2-10 разів. Для потреб цих споживачів за 11 місяців 2014 року держхолдинг поставив 19,6 млрд куб. м. газу, зокрема 5,8 млрд куб. м імпортованого газу.

"Завдяки спеціальному статусу цих категорій споживачів постачальник не має дієвих механізмів забезпечення своєчасних розрахунків. Борг підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для пільгових категорій споживачів, перед "Нафтогазом України" становить 12,4 млрд грн", - констатували в компанії.

Крім того, за 11 місяців поточного року "Нафтогаз України" продав промисловим споживачам загалом близько 3,4 млрд куб. м газу.

"При цьому ціна реалізації, встановлена НКРЕ, не завжди покривала прямі витрати компанії на закупівлю імпортного газу, зокрема через неповернену курсову різницю і відсотки за залучені кредити для фінансування обігового капіталу", - уточнили в держхолдингу.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом із транзиту та зберігання природного газу до підземних сховищ, а також транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА