20:15 04.12.2014

Міністерство інформаційної політики створюється лише на час військової агресії - Стець

3 хв читати
Міністерство інформаційної політики створюється лише на час військової агресії - Стець

Новостворюване Міністерство інформаційної політики потрібне Україні лише на період військовий дій, а коли вони припиняться, необхідність у ньому буде вичерпана, заявляє міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

"Це міністерство було запропоновано як калька міністерств, які були у Великій Британії, США, Франції під час війни. Я вважаю, що МІП потрібно лише на час військової агресії, а після її закінчення воно нам не потрібне. За цей час можна схвалити і ввести концепцію інформаційної безпеки, налагодити внутрішні комунікації між усіма органами влади. Коли військова агресія зійде нанівець, не буде сенсу в цьому міністерстві", - заявив він в інтерв'ю "Телекритиці", оприлюдненому в четвер.

При цьому Ю.Стець зазначив, що у нього на посаді міністра "немає великих амбітних особистих цілей", а "є конкретна мета, обмежена в часі".

Він також пообіцяв, що переробить презентований 3 грудня проект положення про міністерство та вилучить із нього розкритиковані норми, залишивши лише три пункти, "які мене цікавлять та заради чого це створювалося". Перший - розроблення, впровадження та контроль виконання стратегії інформаційної політики, що включає також виготовлення та розміщення соціальної реклами. "Другий департамент займатиметься інформаційною війною. А третій департамент - це внутрішні комунікації між усіма відомствами", - розповів Ю.Стець.

На запитання, чому ці функції не можна було покласти на інші відомства, він зазначив, що "наявні органи безпорадні в цьому, тому що в них функціонал інший". "Наприклад, РНБО... виключно дає поради, як діяти, а не здійснює державної інформаційної політики. Є Нацрада - це регулятор виключно телерадіоефіру... Функціонал Держкомтелерадіо не передбачає нічого, окрім управління обласними державними ТРК, яких не буде після впровадження закону про суспільне мовлення. Можна було б робити на рівні якогось департаменту в СБУ. Але в СБУ немає органу, який може розробити, впровадити та контролювати інформаційну політику країни. Якщо цим піклуватиметься СБУ, нас точно ніхто не зрозуміє. Ще ГПУ не вистачало", - наголосив Ю.Стець.

За його словами, на постійній основі в Мінінформполітики працюватиме лише 20 осіб. "Більше – немає потреби. Тому що за фактом уся робота - це продакшн-студії або люди, які за допомогою грантів або грошей спонсорів зможуть долучитися до діяльності МІП", - зазначив Ю.Стець.

При цьому на уточнювальне запитання, чи не мало це для міністерства, він відповів, що "можна і не називати міністерством, але міністерство - це функціонал, можливість по горизонталі працювати з іншими міністерствами: культури, оборони, МЗС тощо - інакше просто не зможеш налагодити міжвідомчу комунікацію, не можеш пробити жодної історії, тебе просто не чують". Міністр також додав, що розраховує на двох заступників, зокрема одного - керівника апарату.

Ю.Стець також розповів, що поки що не розраховував бюджету відомства, але зазначив, що "не зацікавлений гратися у бюджетні ігри". "Там не буде ні машин, ні водіїв, ні оренди приміщень чи ще чогось. Розраховувати на це - самогубство", - наголосив він.

Міністр також повідомив, що найближчої суботи має намір поїхати на Донбас та скласти карту зон покриття радіо і телебачення самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік", щоб перекрити їх сигналом українських мовців. "Спілкуватимемося з місцевим населенням на звільнених територіях. Там реально настрої просто жахливі", - додав Ю.Стець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА