14:42 10.12.2014

Україна провадить переговори з МВФ щодо розширення програми stand-by - глава Мінекономрозвитку

3 хв читати
Україна провадить переговори з МВФ щодо розширення програми stand-by - глава Мінекономрозвитку

Уряд України провадить переговори з місією Міжнародного валютного фонду про розширення програми фінансової допомоги, в рамках якої МВФ навесні цього року схвалив виділення Києву $17,1 млрд, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

"Хотіли б розширити програму, тривають підрахунки", - заявив він на брифінгу в Києві в середу, коментуючи переговори з місією Фонду, яка прибула напередодні та працюватиме до 18 грудня.

Міністр уточнив, що місія вже провела перші зустрічі з НБУ, Мінфіном і МЕРТ, де було надано загальну оцінку ситуації.

Водночас він не дав додаткових коментарів щодо можливого розширення програми з Фондом, зокрема, щодо оцінки оприлюдненого Financial Times із посиланням на сам Фонд розміру необхідного додаткового фінансування в $15 млрд.

"Дуже рано від моменту переговорів із МВФ, щоб визначити конкретну цифру. Тривають переговори, які завершаться 18 грудня - найближчими днями про все дізнаєтеся", - заявив А.Абромавічус.

Як повідомлялося, Рада директорів МВФ 30 квітня схвалила кредитну програму stand-by для України в обсязі $16,67 млрд, розраховану на два роки, й на початку травня перерахував перший транш – близько $3,2 млрд. Спершу другий-четвертий транші планували відповідно на 25 липня, 25 вересня і 15 грудня 2014 року обсягом по SDR914,7 млн (близько $1,4 млрд), тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 року - по SDR1,372 млрд. Завершальний дев'ятий транш програми в SDR686 млн, у разі дотримання термінів і умов, має бути наданий у середині березня 2016 року.

Місія МВФ працювала в Україні з метою першого перегляду програми з 24 червня до 18 липня 2014 року. У рамках першого перегляду обговорювали питання коригування макропрогнозу й державного бюджету на 2014 рік, зокрема через нестабільну ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми та схвалила надання другого траншу 29 серпня. До того ж, він також погодився з проханням Києва та об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх поточного року без зміни загального обсягу програми. При цьому другий і третій перегляди кредитної програми було вирішено також об'єднати в один.

Проте другий перегляд, що є умовою продовження фінансування, затримався через тривале формування уряду України з огляду на дострокові парламентські вибори.

Фонд зазначав, що економічна політика України загалом реалізується в рамках програми, проте конфлікт у східній частині країни негативно позначається на економіці й на загальній ситуації в країні, а компенсаційні заходи матимуть вирішальне значення для розв’язання основних програмних завдань.

За даними Мінфіну загалом у продовж 2014 року Україна отримала фінансову допомогу від міжнародних фінансових інститутів і країн-партнерів на суму $8,2 млрд і здійснила випуск ОВ ДП на суму $0,7 млрд.

"Зазначені кошти дали змогу уряду зберегти фінансову стабільність та забезпечити вчасне виконання наших зобов'язань перед кредиторами, сума виплати яким становить близько $10,7 млрд, не враховуючи $3 млрд виплати НАК "Нафтогаз України", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА