18:08 10.12.2014

Мін'юст України у партнерстві з правозахисниками готується представити проект Нацстратегії з прав людини

2 хв читати
Мін'юст України у партнерстві з правозахисниками готується представити проект Нацстратегії з прав людини

Міністерство юстиції спільно з представниками правозахисних громадських організацій 1 січня 2015 року готується представити президенту країни проект Національної стратегії у сфері захисту прав людини в Україні.

Як повідомила урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Наталія Севостьянова на брифінгу в середу, зазначена стратегія розробляється з метою удосконалення правових засад та на виконання указу глави держави про розробку такого документа.

"В Україні ще не було такого досвіду. Ми в партнерстві з колегами з Грузії, Молдови, у яких вже є такий досвід, спільно з представниками громадських громадських організацій сформували робочі групи, що займаються розробкою проекту нацстратегії. Ми хочемо поінформувати всіх, що Мін'юст у цьому процесі не братиме на себе ролі головного розробника. Ми запрошуємо в робочі групи, які є відкритими, всіх бажаючих громадян України взяти участь у підготовці цього документа", - зазначила Н.Севастьянова.

За її словами, реалізація в Україні Національної стратегії з прав людини сприятиме "оновленню правового поля країни з тим, щоб всі питання, які виникають з прав людини, були відрегульовані і не виникала необхідність звертатися до міжнародних інстанцій".

Після подання документа президенту Мін'юст спільно з робочими групами почне розробляти національний план дій щодо впровадження нацстратегії.

"У цьому плані ми зберемо всі наші міжнародні зобов'язання. Наприклад, у зв'язку з подіями на Майдані для нас зараз актуальне право на мирні зібрання. Ми внесемо це право в національний план, визначимо, за якими міжнародними документами беремо на себе зобов'язання, і подивимося, чи врегульовано в цьому плані право на мирні зібрання в законодавчому полі України. Після цього ми звернемося з відповідними ініціативами у Верховну Раду для розробки необхідних законопроектів", - уточнила Н.Севостьянова.

За словами виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, "національний план передбачатиме певні індикатори, за якими можна буде сказати, виконано чи не виконано те чи інше міжнародне зобов'язання".

"Це якийсь дисциплінарний фактор для держави. Це означає, що держава визнає проблеми і намагається знайти їх рішення. Однак хочу наголосити: Національна стратегія з прав людини не скасовує використання інших інструментів захисту прав людини", - зазначив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА