09:50 11.12.2014

Бізнес-омбудсменом із боротьби з корупцією в Україні призначено екс-комісара ЄС з питань оподаткування

3 хв читати
Бізнес-омбудсменом із боротьби з корупцією в Україні призначено екс-комісара ЄС з питань оподаткування

Бізнес-омбудсменом із боротьби з корупцією в Україні призначено екс-комісара ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту і боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету, повідомляє київський офіс Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

"На посаду бізнес-омбудсмена керівний орган Ініціативи (Ініціативи із боротьби з корупцією - ІФ) одноголосно висунув, а Кабінет Міністрів України затвердив колишнього комісара ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту і боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету", - йдеться в прес-релізі.

Офіс бізнес-омбудсмена аналізуватиме відповідні претензії та у разі необхідності зможе звернутися з вимогою про проведення додаткових розслідувань відповідними органами.

Планується також, що офіс бізнес-омбудсмена періодично звітуватиме перед громадськістю, зокрема перед бізнес-співтовариством, про досягнення в боротьбі з корупцією.

"Погоджуючись на цю дуже складна робота, я зроблю позитивний і практичний внесок у поліпшення ділового клімату, боротьбу проти корупції та поширення передової міжнародної практики в Україні", - процитовано в прес-релізі А. Шемета.

Ініціатива із боротьби з корупцією проголошена ЄБРР у травні-2014 та узгоджена в меморандумі про взаєморозуміння між урядом України та міжнародними організаціями - ЄБРР, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), а також з кількома українськими бізнес-асоціаціями - Американською торгівельною палатою, Європейською бізнес-асоціацією, Федерацією роботодавців України, Української торгово-промисловою палатою, Українським союзом промисловців і підприємців.

Цю ініціативу була зроблена після рішення України звернутися до ОЕСР за допомогою в боротьбі з корупцією, зміцнення своєї податкової системи та підвищення конкурентоспроможності.

"Інститут бізнес-омбудсмена є своєрідним адвокатом для бізнесу... Бізнес-омбудсмен для інвесторів є незалежною особою, яка має право відкрито звертатися до уряду, якщо на митниці, в податковій службі, в органах державної влади та державних регулюючих органах виявляється корупція або якщо порушуються права підприємців", - процитовано в прес-релізі слова віце-президента Федерації роботодавців України Дмитра Олійника.

"Виступаючи від імені 900 компаній, що працюють в Україні, Європейська бізнес-асоціація підтримує Ініціативу із боротьби з корупцією. Ми вважаємо, що завдяки нашим спільним зусиллям боротьба з корупцією буде можливою за наявності політичної волі та рішучості з боку українського уряду та політиків", - вважає виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.

Як повідомлялося, Кабінет України вирішив створити раду бізнес-омбудсмена як свій постійний консультативно-дорадчий орган (постанова №691 від 26 листопада): до складу ради входять сам бізнес-омбудсмен, два його заступники і працівники секретаріату.

Глава представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер наприкінці листопада повідомив про рішення виділяти щорічно EUR1,5 млн для фінансування офісу омбудсмена.

А. Шемета працював на посаді міністра фінансів в уряді Литви з 1997 до 1999 р. і повторно у 2008-2009 рр. Згодом його було висунуто на посаду Єврокомісара - спочатку з питань фінансового програмування та бюджету (2009-2010 рр..), потім - з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством (2010-2014 рр..).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 119 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 34 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила п’ять ракетних і 105 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 13 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні два кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ППО ліквідувала 13 ударних БПЛА у двох областях України

4 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Завершується судовий розгляд у справі Google щодо порушення антимонопольного законодавства

Кличко: сильної, демократичної та безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може

USAID анонсувала пакет допомоги аграрному сектору України на $60 млн

G-7 розглядає план надання Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів доларів за ініціативою США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА