13:21 19.12.2014

Матеріали у справі Пукача, засудженого за вбивство Гонгадзе, має бути розсекречено, а суд має бути публічним

3 хв читати
Матеріали у справі Пукача, засудженого за вбивство Гонгадзе, має бути розсекречено, а суд має бути публічним

Служба безпеки України виступає за розсекречення судових слухань за участю екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Як сказав глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко в ефірі телеканалу "1+1", СБУ підтримує зусилля нового парламенту із розсекречення судових слухань за участю О.Пукача та закликає Апеляційний суд Києва ухвалити рішення про публічність процесу.

"Ми завтра (в п'ятницю - ІФ) звернемося до суддів Апеляційного суду. Моя позиція - усі матеріали у справі має бути розсекречено", - наводить його слова прес-центр СБУ.

В.Наливайченко наголосив, що треба виявити політичну та правову волю для завершення розслідування справи Г.Гонгадзе: покарати замовників убивства, хоч які посади вони обіймали свого часу. На думку глави СБУ, відкрите засідання суду дасть змогу всім почути правду про справжніх замовників убивства журналіста.

Він також запевнив, що СБУ готова надавати повне оперативне сприяння розслідуванню щодо високих посадових осіб або олігархів, причетних до злочинів проти українських громадян, - починаючи від справи Г.Гонгадзе і закінчуючи злочинами проти героїв Небесної сотні.

Про вимоги зняти гриф "таємно" з матеріалів справи стосовно О.Пукача в п'ятницю повідомив і радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того самого року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора М.Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми. Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Ренат Кузьмін, обіймаючи посаду першого заступника генерального прокурора, розповів журналістам, що розслідування щодо замовників убивства журналіста проводиться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О.Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма й Литвин".

Обидві сторони справи подали апеляційні скарги на вирок О.Пукачу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА