12:07 29.12.2014

ВР спростила капіталізацію державою банків та фонду гарантування вкладів, Кабмін планує на ці цілі у 2015 р. 56 млрд грн

4 хв читати
ВР спростила капіталізацію державою банків та фонду гарантування вкладів, Кабмін планує на ці цілі у 2015 р. 56 млрд грн

Верховна Рада України вночі в понеділок ухвалила в цілому закон про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків.

Відповідний законопроект №1564 на пленарному засіданні в понеділок уночі підтримали 273 парламентарі.

"Ми пропонуємо терміново ухвалити закон, який дає змогу здійснити швидке вливання грошей у банки та до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За чинним законом ці процедури тривали б місяцями", - прокоментував цей документ прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи його у ВР.

Він пояснив, що через девальвацію гривні підірвана довіра населення до банківської системи, що пов'язано з російською військовою агресією та призвело до того, що мільйони українців пішли знімати гроші у банках, оскільки не були впевнені, що їх можна отримати.

А.Яценюк нагадав, що уряд уже капіталізував за рахунок облігацій внутрішньої держпозики Ощадбанк на 11 млрд та чекає на капіталізацію другого держбанку - Укрексімбанку - на 5 млрд грн.

"На наступний рік передбачаємо 36 млрд грн на капіталізацію тих банків, які відповідатимуть зазначеним (у законі) критеріям і погоджені з нашими міжнародними фінансовими партнерами", - повідомив прем'єр. Він уточнив, що йдеться про критерій системності та про ті банки, які зможуть надалі стати фінансово стійкими.

Глава уряду додав, що окремо 20 млрд грн у 2015 році планується спрямувати з держбюджету до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Розуміємо, що це не остаточне рішення. Навряд чи 56 млрд грн вистачить, щоб підтримати всіх. Але це суттєвий крок, який дасть змогу підтримати банківську систему", - зазначив А.Яценюк.

Він наголосив, що ці дії здійснюватимуться публічно і стануть чітким сигналом, що банківська система здатна пройти складний 2015 рік.

Як уточнили в прес-службі голови парламентського комітету з фінансів Сергія Рибалки, закон встановлює додаткові інструменти для проведення Національним банком грошово-кредитної політики в кризових для фінансової та банківської системи умовах. Водночас із метою уникнення зловживань із боку НБУ наявність ознак нестійкого фінансового стану банківської системи має підтверджуватися відповідним рішенням Ради з фінансової стабільності, повноваження якої визначаються указом президента України.

Документ передбачає положення про інформування громадськості про банки, які отримують від НБУ кредити рефінансування, їх суми та види.

Окрім того, зазначили в прес-службі С.Рибалки, зобов'язання неплатоспроможного банку в іноземній валюті можна буде передавати перехідному (приймаючому) банку в національній валюті в перерахунку за офіційним курсом НБУ на день початку процедури виведення банку з ринку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Раніше, представляючи законопроект під час його прийняття в першому читанні, заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко зазначив, що одним із принципових його нововведень є механізм залучення коштів власників і менеджменту в капітал неплатоспроможного банку.

"Коли поточний власник і менеджмент довели ситуацію у банку до складної, і коли держава заходить у капітал цього банку, то буде дві обов'язкові речі. По-перше, незалежно від того, скільки коштів у капітал дає держава, вона обов'язково має контролювати 75 (відсотків - ІФ) плюс одна акція. І друге - цікава новація у такому разі, коли держава входить у капітал банку: усі кошти і поточного власника, і менеджменту та наглядової ради, які перебувають у банку, в обов'язковому порядку переводяться в капітал банку", - пояснив він.

"Вони, по суті, конфіскуються у цих людей і переводяться в капітал банку для його потреб", - додав заступник міністра.

Згідно із законопроектом №1564, за базовим макроекономічним сценарієм, банк має забезпечити показник достатності капіталу першого рівня не менше ніж 7%, а за песимістичним сценарієм - не менше ніж 4,5%. У разі невиконання цього нормативу в результаті стрес-тесту, банк зобов'язаний у встановлений Нацбанком термін подати йому програму капіталізації або план реструктуризації. Інакше його буде або віднесено до категорії неплатоспроможних, або може бути докапіталізовано за участю держави.

Перераховані в законопроекті умови докапіталізації банків державою повторюють умови, які Кабмін раніше вже закріпив своєю постановою №633 від 19 листопада цього року.

У рамках першого перегляду програми stand-by з Міжнародним валютним фондом у серпні цього року уряд і Нацбанк домовилися, що держава рятуватиме шляхом рекапіталізації за рахунок державних коштів лише банки, активи або депозити яких становлять більше ніж 2% загальних за банківською системою. Згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику української влади, як і у 2014 році, уряд домагатиметься виділення адекватних держкоштів для цієї мети у бюджеті 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА