12:34 29.12.2014

ВР із другої спроби прийняла поправки до Податкового кодексу - "за" 250 голосів

5 хв читати
ВР із другої спроби прийняла поправки до Податкового кодексу - "за" 250 голосів

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи).

На підтримку відповідного законопроекту №1578, внесеного прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, на пленарному засіданні в неділю ввечері проголосували 250 народних депутатів. Закон було ухвалено в другому читанні та в цілому.

Представляючи досягнутий із коаліцією компроміс, А.Яценюк уточнив, що кількість податків і зборів, як і раніше передбачалося, буде скорочено з 22 до 9.

За його словами, в частині оподаткування малого та середнього бізнесу зменшуються ставки податків та вводиться мораторій на перевірки на два роки (ставка єдиного податку спрощенців знижується з 3 (5)% до 2% у разі сплати ПДВ та з 5 (7)% до 4% ВВП - ІФ).

Глава уряду додав, що для третьої групи спрощенців (із річним оборотом від 300 тис. грн до 20 млн грн) касові апарати будуть обов'язковими з 1 липня 2015 року, а для другої групи (від 300 тис. грн до 1,5 млн грн) - із 1 січня 2016 року, а виняток становитимуть ринки та виносна торгівля.

За його словами, уряд також відмовився від ідеї обмеження віднесення на витрати товарів, робіт і послуг, придбаних у суб'єктів спрощеної системи оподаткування, що фактично передбачала оподатковувати податком на прибуток 30% вартості таких договорів.

Водночас, як повідомив А.Яценюк, залишено в силі пропозицію уряду збільшити фінансовий результат до оподаткування на 30% вартості товарів за окремими спеціальними операціями, а також перевести на загальні умови оподаткування інститути спільного інвестування (ІСІ), оскільки на сьогодні їх використовують для уникнення оподаткування. За його словами, отримані від ІСІ доходи обкладатимуть за ставкою 20%, а для юросіб їх включатимуть до бази оподаткування.

А.Яценюк повідомив, що сторони домовилися зберегти на постійній основі підвищені рентні ставки на вуглеводні. Зокрема, для нафти та конденсату вони становитимуть 45% за глибини видобутку до 5 км та 21% - понад 5 км, для природного газу не для потреб населення - відповідно 55% та 28%. Для договорів про спільну діяльність незалежно від глибини, як сказав прем'єр, передбачено поетапне підвищення ставки: перший квартал 2015 року - 60%, другий - 65% і з третього кварталу - 70%.

"Це робиться, щоб стимулювати такі підприємства до переходу на угоди про розподіл продукції", - пояснив глава уряду.

За його словами, вирішено також зберегти стягування рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів, природного газу та аміаку, перевівши ставки в долари США за розрахунками згідно зі світовими стандартами.

А.Яценюк зазначив, що контроль трансфертного ціноутворення розширюється на весь великий бізнес, що не дозволить йому приховувати гроші в офшорних зонах.

Прем'єр повідомив, що уряд за наполяганням коаліції погодився на пільговий режим оподаткування для освіти та медицини, а також підприємств інвалідів, але з посиленням контролю їхньої діяльності.

Стосовно електронного адміністрування ПДВ (ПДВ-рахунків), за словами глави уряду, було досягнуто компромісу про введення його в тестовому режимі в період із 1 лютого по 1 липня з можливістю врахування накопиченого податкового кредиту та щомісячною публікацією даних щодо всіх платників. Окрім того, з моменту введення електронного адміністрування буде припинено перевірку вхідного ПДВ.

Прем'єр також повідомив, що зберігається пропозиція щодо зменшення єдиного соціального внеску, проте не уточнив деталей. Спочатку уряд передбачав такі етапи його зниження для суми зарплати понад дві мінімальні (2,436 тис. грн): на 35% - у 2015 році, на 48% - у 2016 році та на 60% - з 2017 року, проте для остаточного погодження параметрів уряд і коаліція вирішили взяти ще одну перерву перед голосуванням.

Дискусія в парламентському залі також виникла навколо спецсистеми оподаткування підприємств аграрного сектора. Спочатку А.Яценюк повідомив про домовленість залишити у сільгоспвиробників той обсяг дотацій, який держава дає через податок на додану вартість (ПДВ), а також позбавлення зернотрейдерів прав відшкодування ПДВ. Проте за наполяганням фракції "Самопомочі", що виступала за рівний підхід до всіх платників, було вирішено в першому кварталі 2015 року позбавити права на відшкодування ПДВ під час експорту всіх: і зернотрейдерів, і виробників сільськогосподарської продукції.

Говорячи про оподаткування пасивних доходів, прем'єр повідомив про згоду коаліції з підвищенням ставки на такі прибутки, до яких відносяться відсотки, дивіденди та роялті, з 15% до 20%. Він уточнив, що виключення зроблено щодо ставки для дивідендів, які виплачують платники податку на прибуток, - 5%, тоді як дивіденди в інших компаніях - за ставкою 20%.

Стосовно податку на нерухоме майно (ставка - до 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м на рік або приблизно до 24 грн - ІФ) А.Яценюк зазначив, що уряд погодився з побоюваннями депутатів про те, що місцеві органи влади, до бюджетів яких він надходитиме, зловживатимуть оподаткуванням соціальної нерухомості, тому до законопроекту внесено нижні межі застосування цього податку. Зокрема, від нього звільняються квартири площею до 60 кв. м та будинки площею до 120 кв. м, а також нежитлова нерухомість, яку використовують в аграрному секторі, промисловості, МАФи, кіоски та ринки.

За словами прем'єра, вирішено також встановити ставку нового збору на підакцизні товари: тютюнові та алкогольні вироби, а також нафтопродукти, який піде до місцевих бюджетів, на рівні 5% від обсягу реалізації, тоді як раніше пропонувалася "вилка" від 2% до 5% із віднесенням відповідальності за стягування та адміністрування цього збору на місцеві органи влади.

А.Яценюк також повідомив, що податок на розкішні автомобілі у розмірі 25 тис. грн на рік стягуватиметься з легкових автомобілів віком до п’яти років з об'ємом двигуна понад 3 тис. куб. см, тоді як раніше для дизельних авто передбачалося планка трохи нижче - з 2,5 тис. куб. см.

Прем'єр також зазначив, що оподаткування лотерей буде збільшено з 10% від призового фонду до 10% від обороту.

А.Яценюк також наголосив, що окремі спірні норми можна буде згодом підправити, оскільки "рівно за три тижні уряд вноситиме новий проект змін до цього Податкового кодексу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На фронті з опівночі відбулося вже 42 бойові зіткнення, кожне третє на покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

Український Червоний Хрест організував для держслужбовців 2-гу літню школу з міжнародного гуманітарного права

Асоціація правоохоронних органів держав-членів ЄС виправила некоректну карту України - МЗС

Єрмак шкодує про неможливість обговорити минулий Саміт миру з Олександром Мартиненком

Україна проведе консультації щодо реструктуризації євробондів з їхніми власниками за межами спецкомітету - Мінфін

Окупанти втратили в неділю на покровському напрямку 321 особу вбитими і пораненими, 175 на харківському - Генштаб ЗСУ

УКРАЇНА ПРОВЕДЕ КОНСУЛЬТАЦІЇ ПРО РЕСТРУКТУРИЗАЦІЮ ЄВРОБОНДІВ З ЇХ УТРИМУВАЧАМИ ЗА МЕЖАМИ СПЕЦКОМІТЕТУ - МІНФІН

Україна вже відправила Чорноморським гуманітарним коридором 850 суден із 52 млн тонн зерна і вантажів - посол США

Командування військ РФ докладає зусиль для розширення бойових дій і недопущення переходу ЗСУ до наступу - Сирський

На Донеччині захоплено ворожий танк і взято в полон кількох окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА