10:54 30.12.2014

США засуджують утримання українських заручників у Росії - Пайєтт

2 хв читати
США засуджують утримання українських заручників у Росії - Пайєтт

Сполучені Штати Америки засуджують затримання і утримування в Росії українських громадян, зокрема обрану народним депутатом від фракції "Батьківщина" льотчицю Надію Савченко і кінорежисера Олега Сенцова.

"Ми засуджуємо утримування Росією українських заручників, зокрема члена ВР Надії Савченко та кінопродюсера Олега Сенцова на порушення Мінську (Мінських домовленостей - ІФ)", - написав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у своєму "Твіттері" у вівторок вранці.

Як повідомлялося, 33-річна льотчиця Н.Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до бойовиків поблизу міста Щастя Луганської області. 8 липня вона опинилася в РФ у Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно висунуто обвинувачення у пособництві у вбивстві. Н.Савченко усі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні Н.Савченко було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Раніше керівник фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко пропонувала парламенту прийняти постанову, якою б Н.Савченко була делегована в ПАРЄ. Надання їй дипломатичного статусу не дозволило б Росії надалі тримати українку під вартою.

25 грудня Верховна Рада України ухвалила звернення парламенту до міжнародних організацій і міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці, народного депутата фракції "Батьківщина" Надії Савченко, в якому також зазначають, що делегувала її до складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи

Українського кінорежисера О.Сенцова співробітники російських правоохоронних органів затримали в Криму 11 травня, 19 травня з'явилася інформація про те, що його переведено до московського СІЗО. Представники О.Сенцова раніше неодноразово заявляли, що він під час затримання зазнав побиття та погроз, у зв'язку з чим захист звернувся до СК РФ. Нині термін його арешту продовжено до 11 січня.

У ФСБ Росії 30 травня повідомили про затримання на території Криму членів диверсійно-терористичної групи "Правого сектора" - О.Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, яких підозрюють у підготовці диверсійно-терористичних актів у низці міст півострова.

За інформацією спецслужби, затримані готувалися "у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Русская община Крыма" та представництва партії "Единая Россия" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року".

10 вересня глава СБУ Валентин Наливайченко заявив, що О.Сенцова і Н.Савченко внесено до списку з обміну заручників. За словами керівника Служби безпеки України, обмін полоненими передбачено в рамках мінського тристороннього договору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА