10:44 05.01.2015

Приватбанк увів обмеження на оплату картками через розбіжності в курсах валют у країні

4 хв читати
Приватбанк увів обмеження на оплату картками через розбіжності в курсах валют у країні

Істотні відмінності між офіційним курсом гривні та її ринковим курсом до іноземних валют змусили Приватбанк, найбільший український банк, запровадити тимчасові обмеження на окремі транзакції з конвертацією гривні, а також використати для інших транзакцій з конвертацією спеціальний картковий курс, зазначено в повідомленнях представників банку в мережі Facebook.

"Деякі іноземні магазини під час оплати з гривневої картки конвертують гривні у валюту на своїй стороні (за моєю оцінкою, кількість таких операцій становить близько 1-3% від загальної кількості). До кінця минулого року це призводило до того, що усі українські банки втрачали на цьому мільйони гривень щодня, продаючи валюту за зниженим курсом", - коментує ситуацію директор з інформаційних технологій у Приватбанку Дмитро Дубілет.

"Проблема полягає в тому, що курс платіжної системи набагато нижчий від ринкового, ця різниця особливо відчутна нині. Під час авторизації 1586 UAH платіжна система конвертує за курсом 15,86 і сума відшкодування емітента еквайєра виходить 100 USD. Ринковий курс на сьогодні дорівнює ~ 19 UAH за USD. Списання з гривневого карткового рахунку відбувається в гривні (тобто 1586 UAH), а відшкодування - в доларах (100 USD)", - додає перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

За його словами, в листопаді-грудні 2014 року клієнти розібралися в цій схемі. В результаті обсяг транзакцій за вказаною технологією DCC (Dynamic Currency Conversion) став лавиноподібно зростати: в жовтні - 138,4 млн грн, у листопаді - 177,3 млн грн, у грудні - 560,7 млн грн.

"Ми таким чином спровокували десятки тисяч українців на відмінний бізнес: кладеш на гривневу картку гроші, їдеш (чи, для прикордонних областей, ідеш) за кордон, знімаєш у закордонному банкоматі валюту, повертаєшся в Україну та продаєш на чорному ринку валюту з величезною маржею", - пояснює Д.Дубілет.

Він наголосив, що через цю "діру" в Приватбанку, як і в багатьох інших банків, ішла вся валюта. "На ринку залишилося зовсім небагато банків, хто ще не побачив цю схему (свідомо або недогледіли). Кажуть, на їх карти в прикордонних областях триває полювання", - пише директор з інформаційних технологій найбільшого українського банку.

О.Гороховський зазначив, що після цього банк вимушений був перейти на картковий курс для транзакцій у гривні, якщо POS термінал, фактично, перебуває за кордоном, це стосується як наземних транзакцій, так і транзакцій в Інтернеті. Згідно з інформацією на сайті банку, такий курс для долара становить: купівля 18,3 грн/$1, продаж - 19,305 грн/$1, для євро: купівля - 22,3 грн/$1, продаж - 23,4742 грн/$1.

Д.Дубілет увечері 4 січня повідомив, що на початку цього року додатково до курсу в процесингу банку було змінено налаштування. "Але, на жаль, це призвело до того, що тепер почали зазнавати збитків наші клієнти, оскільки за транзакціями відбувалася, фактично, подвійна конвертація", - зазначив він.

З огляду на це, пише директор з інформаційних технологій, банк ухвалив низку рішень. Зокрема, до 10 січня клієнтам буде повернуто гроші, які вони втратили через таку таку подвійну конвертацію. Окрім того, 3 січня були заборонені будь-які транзакції, в яких конвертація гривні у валюті відбувається на боці магазину.

"Ми рекомендуємо усім клієнтам, які розплачуються в магазинах, обирати валюту, відмінну від гривні (наприклад, у PayPal це спеціальна галочка, в магазинах "на землі" продавці зазвичай запитують клієнтів, у якій валюті розплачуватися)", - пояснює Д.Дубілет.

За його словами, на жаль, є магазини, які конвертують валюту на своїй стороні без узгодження з клієнтами, переважно це стосується інтернет-магазинів. "До них належать, наприклад, Next, Wizzair, Google Adwords. Що робити в таких випадках? Щоб мати можливість розплатитися в таких магазинах, вам треба розплачуватися з доларової картки", - зазначив директор з інформаційних технологій.

Він додав, що з 5 січня клієнти банку отримають можливість переводити гроші з гривневої карти на доларову в розмірі $100 в день.

"Ми (разом з іншими українськими банками) намагаємося зараз розв'язати цю проблему з Візою і МастерКардом, а також великими магазинами на зразок Гуглу безпосередньо", - завершує своє повідомлення Д.Дубілет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

Унаслідок атаки безпілотників у Кам'янському є постраждалий

Ворог атакував безпілотниками низку об'єктів критичної інфраструктури Дніпропетровської області

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА