13:09 15.01.2015

Глава Мінфіну пов'язує загальне зниження ЄСВ з 2016 р. з успіхом експерименту щодо детінізації зарплат у 2015 р.

2 хв читати
Глава Мінфіну пов'язує загальне зниження ЄСВ з 2016 р. з успіхом експерименту щодо детінізації зарплат у 2015 р.

Умовою зниження єдиного соціального внеску (ЄСВ) на 40% для всього бізнесу з 2016 року є успіх експерименту щодо детінізації зарплати, який буде проведено в 2015 році, оскільки він зніме ризик виникнення дефіциту Пенсійного фонду за такого зниження ЄСВ, заявляє міністр фінансів Наталія Яресько.

"Важливо заохотити інших працювати прозоро, щоб ми в цьому році показали, що дійсно в змозі знизити цю ставку (ОСВ - ІФ), і не створювати фінансову діру в Пенсійному фонді. Якщо ми в цьому році дійсно позитивно працюватимемо і виведемо з тіні значну суму, то в наступному році всі зможуть мати знижену ставку ЄСВ", - написала глава Мінфіну у своєму блозі в Facebook.

Н.Яресько уточнила, що відрахування легального бізнесу в соцфонди в 2015 році залишаться колишніми. "Очевидно, є частина бізнесу, який законно працює і законно платить свої зарплати, для них в цьому році нічого не змінилося. У них у цьому році середній ЄСВ 41%, як і в минулому році", - констатувала міністр.

Вона послалася на оцінки експертів, згідно з якими, в Україні на ринку праці виплачується щорічно приблизно 200 млрд грн тіньової заробітної плати, що призводить до збільшення дефіциту Пенсійного фонду.

Як повідомлялося, наприкінці 2014 року Верховна Рада прийняла закон про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці, що передбачає зниження діючих ставок ЄСВ для всіх підприємств на 40% - з 2016 року. Крім того, закон допускає зниження ставки ЄСВ вже з 2015 року при виконанні підприємствами низки умов: збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% порівнян о із середнім її розміром у 2014 році, середній платіж за одну застраховану особу - не менше 700 грн на місяць і середня зарплата на підприємстві - вище трьох мінімальних (3,654 тис. грн на місяць). У такому разі підприємство може збільшувати фонд оплати праці, фактично не збільшуючи відрахування до соцфондів за рахунок пропорційного зниження ставки ЄСВ на роботодавця (але не більше, ніж у 2,5 рази). Однак з такою підвищеною зарплатою, як і раніше стягуватимуть податок на доходи фізичних осіб (15-20%), військовий збір (1,5%) та єдиний соціальний внесок з працівника (3,6%).

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час голосування закону уточнив, що таке радикальне зниження ЄСВ вимагає узгодження з міжнародними фінансовими партнерами України. "Якщо вони мати муть зауваження, то ця норма підлягає обов'язковому перегляду", - сказав А. Яценюк

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА