16:04 15.01.2015

Держкіно розраховує на досягнення рівня держфінансування вітчизняного кіновиробництва у 2020 році до EUR30 млн

2 хв читати
Держкіно розраховує на досягнення рівня держфінансування вітчизняного кіновиробництва у 2020 році до EUR30 млн

Державне агентство з питань кіно розробило та презентувало проект Національної стратегії розвитку кіноіндустрії України на 2015-2020 роки.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", презентація документа відбулася за участю віце-прем'єра - міністра культури В'ячеслава Кириленка на кіностудії ім. Довженка в четвер.

Згідно з проектом, Держкіно планує вийти до 2020 року на формування під впливом вітчизняного кіно нової національної світоглядної парадигми. Документ передбачає, що вже в 2020 році в український кінопрокат вийде щонайменше 30 національних повнометражних фільмів, а обсяг державного фінансування підтримки національного кіновиробництва у 2020 році буде еквівалентним EUR30 млн.

При цьому, згідно з проектом, у 2021 році в міжнародний прокат мають вийти не ніж менше п’ять кінопроектів.

Стратегія також має привести до досягнення європейських стандартів щодо дотримання законодавства у сфері авторських прав, а також до створення в Києві та Одесі двох сучасних кіновиробничих комплексів із повним циклом виробництва.

За інформацією Держкіно, проект стратегії було розроблено в серпні-грудні 2014 року на основі світових практик за участю фахівців галузі та представників громадських організацій.

У тексті проекту стратегії згадується, що загалом у 2014 році в національний кінопрокат вийшло 255 фільмів, із них українських - 15 повнометражних картин, вісім з яких створені за державної фінансової підтримки, та одна збірка короткометражних картин. Що стосується фінансування, то в 2014 році на випуск фільмів виділено 26,4 млн грн із запланованих 57,3 млн грн, що становило 46%.

В.Кириленко, говорячи про фінансування вітчизняної кіноіндустрії під час наради, зазначив, що ситуація складна, а виходячи з держбюджету на 2015 рік можливостей для створення українських кінопроектів немає. "Зрозуміло, що витрати на кіно, ну планувалося 22 млн, зараз виходить 74 млн, що фактично дорівнює нулю. Треба віддати старі борги щодо Держкіно, і ми нічого запустити у 2015 році не зможемо", - сказав віце-прем'єр, звертаючись до діячів кіно.

Водночас він пообіцяв порушувати це питання в уряді і додав, що є прибічником спеціальних зборів на розвиток вітчизняного кінопродукту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА