17:16 15.01.2015

ВР збільшила максимальний призовний вік для солдатів-строковиків до 27 років - закон

2 хв читати
ВР збільшила максимальний призовний вік для солдатів-строковиків до 27 років - закон

Верховна Рада ухвалила закон, який збільшує максимальний вік для призову на строкову службу з 25 до 27 років.

Відповідний закон про внесення змін до законодавства щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян, які проходять військову службу під час особливого періоду (№1525), на засіданні в четвер підтримали 256 народних депутатів

Раніше законодавство передбачало, що призвати на строкову військову службу можуть громадян України від 18 до 25 років. Тепер призивати можуть із 18 до 27 років.

Крім того, ухвалений закон передбачає збільшення тривалості строкової військової служби незалежно від виду Збройних сил України до 18 місяців, особи з вищою освітою (магістри) служитимуть 12 місяців.

Введено також кримінальну відповідальність для осіб офіцерського складу за ухилення від призову на військову службу.

Як зазначив голова комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський, представляючи документ, раніше відповідальність за ухилення від призову на військову службу поширювалася на сержантський склад.

Згідно із законом, якщо особи, які підпадають під демобілізацію, укладуть контракт на продовження військової служби, за ними більш ніж на рік збережеться робоче місце та середня зарплата. Раніше було ухвалено зміни до законодавства, які гарантували збереження до одного року робочого місця та середньої зарплати за мобілізованими.

У законі також передбачено норму, згідно з якою малі підприємці, які проходять військову службу, зберігають за своїми підприємствами реєстрацію та не виплачують обов'язкових податків.

Згідно із законом, контракт на службу в армії тепер можна буде укладати терміном від одного до п’яти років, тоді як раніше контракти укладали лише на п’ять років.

За словами С.Пашинського, в законі уточнено норми, які визначають осіб, що мають право на відстрочення призову до армії.

Як повідомлялося, в грудні минулого року секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що на засіданні Радбезу ухвалено рішення про призов на строкову службу громадян віком 20-27 років і збільшення терміну проходження служби. "З наступного року ми відновлюємо призов на строкову військову службу. Водночас ми не можемо в умовах ведення фактично війни обмежитися лише роком служби. Цього недостатньо. Наших громадян призиватимуть на півтора року", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА