09:49 21.01.2015

Інтерпол оголосив у розшук колишнього гендиректора і співвласника агрохолдингу "Мрія" Миколу Гуту

3 хв читати
Інтерпол оголосив у розшук колишнього гендиректора і співвласника агрохолдингу "Мрія" Миколу Гуту

Інтерпол на запит української влади оголосив у міжнародний розшук співвласника і колишнього генерального директора агрохолдингу "Мрія" 32-річного Миколу Гуту.

Як зазначено на сайті організації, його підозрюють у шахрайстві, здійсненому у особливо великих розмірах або організованою групою.

"Сьогодні нарешті громадянин Гута, який шляхом шахрайства присвоїв гроші восьми іноземних інвестиційних фондів на загальну суму понад $100 млн, оголошений в міжнародний розшук по лінії Інтерполу", - прокоментував на прохання міністра внутрішніх справ Арсена Авакова цю подію у своєму блозі у Facebook народний депутат і радник глави МВС Антон Геращенко.

Він запевнив, що шахраї, які обманюють і обкрадають тих, хто хоче вкладати в українську економіку, будуть знайдені й притягнуті до відповідальності, "хоч би де вони були".

А.Геращенко уточнив, посилаючись на ці наслідки, що агрохолдинг "Мрія" і його генеральний директор М.Гута до серпня 2014 року мав перед українськими й іноземними кредиторами фінансові зобов'язання в обсязі $1,3 млрд, а потім оголосив про неможливість їх погашення.

Народний депутат додав, що 14 січня 2015 року М.Гута був оголошений в державний розшук, 15 січня Печерський районний суд дав дозвіл затримати підозрюваного з метою подальшого тримання під вартою, а 17 січня МВС передало матеріали з проханням про оголошення в міжнародний розшук у робочий апарат Інтерполу.

"Нині слідчі органи також спрямували до суду клопотання про негайне накладення арешту на майно кампаній, які входили до агрохолдингу, й готову продукцію, - щоб не допустити їх продажу "по чорному" і мати резерв для відшкодування кредиторам хоч б частини збитку", - зазначив А.Геращенко.

За його словами, слідчі дії тривають і щодо інших співробітників агрохолдингу та їхньої причетності до шахрайських схем.

Як раніше повідомлялося, М.Гуту підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України ("Шахрайство, здійснене в особливо великих розмірах або організованою групою"). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Агрохолдинг "Мрія", заснований в 1992 році Іваном і Клавдією Гутами, обробляє майже 320 тис. га сільгоспземель на Західній Україні. Спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, ріпаку, цукрових буряків, гречки, картоплі. 20% компанії торгуються на Франкфуртській фондовій біржі.

"Мрія" в серпні 2014 року повідомила про прострочену виплату близько $9 млн процентного доходу і близько $120 млн у рахунок погашення боргу по її зобов'язаннях. Сукупна заборгованість "Мрії" перед усіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов'язаним із сім'єю Гутів компаніям, на момент оголошення дефолту становила орієнтовно $1,3 млрд.

Кредитори "Мрії" просили українську владу розслідувати діяльність компанії і сім'ї Гутів, що її контролює, запобігти потенційному виведенню активів, майна і грошових коштів холдингу.

Сторони так і не погодили процесу реструктуризації заборгованості "Мрії". 14 січня кредиторські комітети повідомили, що за рішенням суду акціонерний контроль над "Мрією" замість сім'ї Гутів здійснює тимчасовий ліквідатор з Британських Віргінських островів. На зустріч із радниками комітетів 12 січня в Києві з обговорення належної передачі управління компанією ніхто з Гутів не з’явився.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА