14:31 23.01.2015

Фінансування сфер освіти, медицини та соцвиплат і з держбюджету для киян зменшиться

2 хв читати
Фінансування сфер освіти, медицини та соцвиплат і з держбюджету для киян зменшиться

Київська міська рада прийняла до розгляду проект бюджету і програму соціально-економічного розвитку столиці на 2015 рік.

За таке рішення на засіданні в п'ятницю проголосували відповідно 100 і 98 депутатів.

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Ігор Ніконов повідомив, що дохідна частина бюджету становить 22 млн грн, що на 2 млрд грн більше, ніж у 2014 році, видаткова - 20 млрд грн, профіцит буде спрямовано на погашення боргових зобов'язань.

Він нагадав, що відповідно до нового Бюджетного кодексу держава у повному обсязі фінансує сферу освіти, охорони здоров'я та соціального захисту. На ці цілі з держбюджету виділено субвенцію 8,2 млрд грн, що врахована в дохідній частині.

Так, на освіту виділено 2,3 млрд грн, але це на 800 млн грн менше від необхідного обсягу; охорону здоров'я - 2,97 млрд грн, не вистачає 618 млн грн; соціальний захист - 3,57 млрд грн, що на 850 млн грн менше потреби.

І.Ніконов наголосив, що в Києві будуть збережені всі муніципальні надбавки для працівників бюджетної сфери, і відсутні кошти будуть обов'язково знайдені.

Витрати на державне управління заплановані в сумі 574 млн грн, культуру і мистецтво - 628 млрд грн, ЗМІ - 34 млн грн, фізкультуру і спорт - 164 млн грн, житлово-комунальне господарство - 542 млн грн, транспорт - 1,052 млрд грн.

"Нам потрібно близько 50 млрд грн для того, щоб бути на більш-менш європейському рівні, це нечувана сума і її немає, але ми маємо прагнути до цього. Я не можу назвати це бюджетом виживання, а й бюджетом розвитку теж не можу назвати" , - наголосив перший заступник голови КМДА.

За його словами, програмою соціально-економічного розвитку столиці передбачається близько 1,5 млрд грн капітальних вкладень, зокрема близько 800 млн грн - на капбудівництво і 700 млн грн - на капремонти. При цьому акцент буде зроблено на енергозбереження та заміну газу на альтернативні джерела енергії.

На капремонт доріг буде виділено 120 млн грн, об'єктів ЖКГ - 331 млн грн, заплановано завершити реконструкцію Поштової площі та проспекту Перемоги.

Також триватимуть роботи з будівництва Подільського мостового переходу, і КМДА розраховує на спільну з держбюджетом фінансування цього об'єкта.

Водночас, він нагадав, що в держбюджеті не передбачено субвенцію на виконання функцій столиці, хоча це передбачено законодавством, і Київ має намір продовжувати консультації з урядом щодо збільшення фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА