14:44 28.01.2015

Пропозиція гречаної крупи на ринку повністю задовольняє внутрішні потреби, ціни зростають через ажіотажний попит

2 хв читати
Пропозиція гречаної крупи на ринку повністю задовольняє внутрішні потреби, ціни зростають через ажіотажний попит

Пропозиція гречаної крупи у 2014/2015 маркетинговому році (МР, липень-червень) становитиме 220-230 тис. тонн, що повністю задовольняє внутрішні потреби, повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Згідно з повідомленням асоціації в середу, валовий збір гречки в Україні у 2014 році становив 167,3 тис. тонн, що на 7% менше, ніж у 2013 році. Після закінчення збору врожаю ціна на гречану крупу протягом місяця зросла майже вдвічі - до 15,5-16,1 тис. грн/тонн.

За словами експертів УКАБ, таке подорожчання спровокували панічні настрої населення, які не мали об'єктивних причин.

"Подорожчання гречки можна пояснити тим, що деякі підприємства спеціально не реалізують зерно гречки, очікуючи на подальше зростання цін, і тим самим зменшують пропозицію на ринку, а споживачі традиційно почали бездумно її скуповувати, створюючи необґрунтоване збільшення попиту", - йдеться в прес-релізі асоціації.

Нині гречана крупа в роздрібних мережах країни коштує близько 20 грн/кг, тоді як кілька місяців тому - близько 10-12 грн/кг

Координатор мікроекономічних досліджень агентства Agrisurvey Віталій Кордиш вважає, що після таких ажіотажних стрибків ціна на цю культуру може знизитися порівняно з нинішнім рівнем на 25-30%, а ціна на крупу для кінцевого для споживача в роздрібних мережах орієнтовно становитиме 14-16 грн/кг.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України наприкінці 2014 року рекомендував 48 виробникам знизити оптово-відпускні ціни на гречану крупу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА