18:20 03.02.2015

Вартість весняних польових робіт у 2015 р. зросте в 1,5 раза - Мінагропрод України

2 хв читати
Вартість весняних польових робіт у 2015 р. зросте в 1,5 раза - Мінагропрод України

Міністерство аграрної політики та продовольства України оцінює подорожчання весняної посівної кампанії порівняно з попереднім роком у 1,5 раза - до 60 млрд грн.

"Ми бачимо, що подорожчання (весняних польових робіт - ІФ) буде приблизно в 1,5 раза порівняно з минулим роком. Загальна сума необхідного фінансування оцінюється у близько 60 млрд грн", - сказав журналістам глава Мінагропроду Олексій Павленко за підсумками зустрічі з учасниками Незалежної асоціації банків України (НАБУ) в Києві у вівторок.

Він додав, що нестачі матеріально-технічних ресурсів - добрив, насіння, пального, засобів захисту рослин - на українському ринку немає, але гостро стоїть питання з фінансуванням закупівлі цих ресурсів.

За словами О.Павленка, найближчим часом планується провести зустріч із керівництвом Нацбанку, а також менеджментом від десяти банків, які готові кредитувати агросектор. На зустрічі міністерство має намір обговорити реальні ресурси банківського фінансування, рівень прострочення за кредитними платежами в АПК, питання, пов'язані з кредитними ставками.

"Часу чекати у нас немає, я вважаю, що якщо протягом наступних тижня-двох ми не матимемо чіткої картини, можуть виникнути дуже серйозні питання, пов'язані з ефективністю проведення весняних польових робіт", - зазначив він.

Глава аграрного відомства також наголосив, що матеріально-технічні ресурси останнім часом подорожчали внаслідок девальвації національної валюти.

Як уточнив у своєму виступі на засіданні НАБУ перший заступник міністра агрополітики Я.Краснопольський, дефіцит коштів на весняну посівну кампанію нині оцінюється не менше ніж у 10 млрд грн. З урахуванням подорожчання основних матеріально-технічних ресурсів витрати на 1 га ріллі, за прогнозами відомства, зростуть до 3,11 тис. грн із 2,04 тис. грн у 2014 р.

Як повідомлялося з посиланням на дані Держстату, Україна під урожай 2015 року (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та Севастополя) засіяла озимими на зерно та зелений корм, зокрема рапсом, 9 млн га, що на 7,3% більше, ніж торік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА