20:52 03.02.2015

Український обмудсмен просить міжнародні гуманітарні організації сприяти вивезенню людей на Донбасі

2 хв читати
Український обмудсмен просить міжнародні гуманітарні організації сприяти вивезенню людей на Донбасі

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звертається до всіх міжнародних організацій, які здійснюють гуманітарну місію в зоні проведення АТО, з проханням сприяти вивезенню цивільного населення з населених пунктів, які зазнають масових обстрілів.

"У зв'язку з надходженням повідомлень про загибель мирних жителів у Донецькій і Луганській областях внаслідок обстрілів бойовиками і самих населених пунктів, і автобусів із людьми, які намагаються виїхати на безпечну територію України, вважаю за необхідне звернутися до всіх міжнародних організацій, які сьогодні здійснюють гуманітарну місію в зоні проведення АТО", - йдеться у відкритому зверненні В.Лутковської, поширеному її прес-службою у вівторок.

Обмудсмен констатує, що громадяни України на сьогодні не почуваються у безпеці - існує реальна загроза їхньому життю та здоров'ю.

"Під постійними обстрілами артилерії перебувають смт Станиця Луганська, м. Щастя, м. Дебальцеве. В зону ураження ворожого вогню потрапили райони населених пунктів Попасна, Водяне, Тоненьке, Фрунзе, Піски, Кримське, Верхньоторецьке, Новомихайлівка, Авдіївка, Дзержинське, Нікішине та інші. Втративши свої будинки, багато людей змушені ховатися у напівзруйнованих підвалах - без світла, тепла, продуктів харчування, медикаментів. Ситуація з евакуації мирного населення ускладнюється ще й відсутністю зв'язку", - йдеться у зверненні.

В.Лутковська нагадала, що 1 лютого дорогою з Дебальцевого до Артемівська під час евакуації були обстріляні два автобуси. За попередніми даними, вісьмох людей поранено.

Крім того, у ніч на 2 лютого від вибухів у Донецькій області загинули четверо мирних жителів: одна людина в Авдіївці і три - у Вуглегірську. "На жаль, це невичерпний перелік жертв, серед яких є і діти", - додала обмудсмен.

У своєму зверненні В.Лутковська посилається на норми міжнародного права. Так, згідно з додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру, "цивільне населення й окремі цивільні особи користуються загальним захистом від небезпек, що виникають у зв’язку з воєнними операціями. Цивільне населення як таке, а також окремі цивільні особи не повинні бути об’єктом нападу. Забороняються акти насильства або погрози насильством, що мають на меті тероризувати цивільне населення".

Крім того, зазначено в документі, норми міжнародного гуманітарного права передбачають надання спеціального режиму міжнародно-правового захисту для деяких категорій цивільних осіб, таких як поранені, хворі, інваліди, вагітні жінки, діти до 15-річного віку, цивільний медичний персонал, персонал організацій цивільної оборони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА