01:29 07.02.2015

Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію в банк "Надра"

3 хв читати
Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію в банк "Надра"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб увів тимчасову адміністрацію в банк "Надра" (Київ), повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела на фінансовому ринку в п'ятницю.

"Ухвалено рішення ввести адміністрацію у банк "Надра". Сьогодні буде офіційне оголошення", - сказав один із співрозмовників "Інтерфакс-Україна".

Рішення про визнання банку неплатоспроможним закріплено постановою НБУ від 5 лютого № 83: головна причина зарахування банку "Надра" до категорії неплатоспроможних - недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування і невідповідність діяльності вимогам законодавства України.

Як повідомляється на сайті НБУ, 99% усіх вкладників цієї кредитно-фінансової установи мають вклади в межах гарантованої суми (200 тис. грн).

"Вони отримають свої вклади в повному обсязі", - запевнили в НБУ.

Згідно з повідомленням, загальний обсяг усіх виплат вкладникам банку "Надра" становить понад 3,6 млрд грн.

За даними НБУ, зарахування банку до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації в 2009 році, призначення якої було викликане, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з Ігорем Гиленко.

У Нацбанку також зазначили, що центральний банк не мав підстав вважати банк життєздатним, оскільки експертний аналіз його планів підтверджував продовження генерування банком збитків у майбутньому.

Крім того, згідно з повідомленням, можливість виконання планів капіталізації ставилася в залежність від реструктуризації раніше наданих НБУ кредитів на пільгових умовах і на термін 10 років.

"Акціонери ПАТ КБ Надра не підтвердили готовність надати реальну і оперативну фінансову підтримку установі, зокрема для погашення боргів, отриманих попереднім акціонером, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників діяльності банку і неможливості своєчасного виконання зобов'язань перед вкладниками і іншими кредиторами", - зазначено в повідомленні.

У повідомленні йдеться про те, що прийняття НБУ таких умов капіталізації банку акціонерами означало би створення спеціальних умов на фінансовому ринку для одного учасника (банка Надра), що не відповідає політиці регулятора із створення рівноправних і прозорих умов для усіх учасників ринку.

У НБУ також запевнили, що центробанк продовжить виведення з ринку банків, власники яких не забезпечили їх достатньою фінансовою підтримкою.

"Ми підтверджуємо намір залишити на ринку тільки надійні та прозорі банки, які функціонують ефективно і стабільно виконують зобов'язання. Це необхідна умова для відновлення економіки країни, відновлення її економічного зростання і добробуту громадян", - наведено в повідомленні слова першого заступника глави НБУ Олександра Писарука.

Як повідомлялося, збиток банку "Надра" в 2014 році становив 1,041 млрд грн, тоді як в 2013 році його прибуток становив 2,374 млн грн.

Його статутний капітал в 2014 році зберігся на рівні 3,890 млрд грн, тоді як власний капітал знизився до 3,386 млрд грн.

Банк "Надра", заснований у 1993 році, входить до Group DF, яка належить Дмитру Фірташу.

За даними Нацбанку України, банк "Надра" станом на 1 жовтня 2014 року за розміром загальних активів посідав 11-те місце (35,87 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА