18:28 10.02.2015

Кабмін перевищив свої повноваження щодо надання статусу прикордонних територій - юрист

2 хв читати

Кабінет Міністрів перевищив свої повноваження, надавши статус прикордонних кільком районам і населеним пунктам Донецької, Луганської та Харківської областей, а також двом районам Херсонської області, що межують із Кримом.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" радник правової групи "Побережнюк і партнери" Сергій Авраменко, коментуючи постанову уряду №38 від 30 січня "Деякі питання підвищення рівня національної безпеки України".

"Кабмін визнав прикордонними міста Донецьк, Горлівка, Дебальцеве та інші населені пункти, незважаючи на те, що зазначені населені пункти розташовані далеко за межами реальної прикордонної території, затвердженої урядом ще в 1998 році. Своєю постановою Кабмін дещо перевищив власні повноваження із визначення прикордонних територій України", - сказав він.

Юрист, зокрема, зазначив, що згідно з чинним законодавством райони Херсонської області, зазначені в постанові, не можуть бути контрольованими прикордонними районами", якщо юридично не визнавати кордон між Україною і Кримом як державний кордон України.

"Згідно з постановою уряду №1147 про прикордонний режим" від 27 липня 1998 року встановлено перелік міст і районів, у межах територій яких можуть бути встановлені контрольовані прикордонні райони. Нові території, про які йдеться в постанові №38, не відображені в цьому переліку", - сказав С. Авраменко.

На його думку, "усі такі документи необхідно ухвалювати у рамках законодавства і не посилатися на норми, які фактично не надають таких повноважень".

"Якщо говорити про те, що такі нормативно-правові акти ухвалюються на період проведення АТО, отже необхідно визначити правове поле, в якому мають діяти державні органи, і чітко визначити їх повноваження", - резюмував юрист.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів запровадив з 10 лютого на час проведення антитерористичної операції прикордонний режим на території міст Донецьк, Авдіївка, Артемівськ, Вугледар, Горлівка, Дзержинськ, Дебальцеве, Докучаєвськ, Селідове (Донецька обл.); Артемівського, Волноваського, Володарського, Костянтинівського, Красноармійського, Мар'їнського, Ясинуватського районів Донецької області. Він також поширюється на території Лутугинського, Новоайдарського, Перевальського, Попаснянського, Слов'яносербського, Старобільського районів Луганської області; Богодухівського району Харківської області; а також Новотроїцького та Чаплинського районів Херсонської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА