14:25 13.02.2015

Дебальцеве має залишатися під контролем України згідно з вересневими домовленостями - спікер АТО

2 хв читати
Дебальцеве має залишатися під контролем України згідно з вересневими домовленостями - спікер АТО

Місто Дебальцеве (Донецька обл.) за вересневими домовленостями 2014 року має залишатися під контролем України, з огляду на те, що 12 лютого в Мінську було підписано не нові угоди, а погоджено комплекс заходів щодо реалізації домовленостей за вересень, роз'яснює спікер АТО Андрій Лисенко.

"Річ у тому, що це не нові угоди, це комплекс заходів, тобто покроково виписано, що має відбутися для виконання угод, досягнутих у вересні минулого року в Мінську. Тобто, це не якась нова документація, це більш детально розписаний план щодо реалізації плану президента України", - сказав він на брифінгу в Києві в п'ятницю.

А.Лисенко зазначив, що згідно з вересневими домовленостями Дебальцеве має залишатися під контролем України. "Більше того, підрозділи бойовиків мають відійти якраз на лінію розмежування, що була зафіксована 19 вересня в меморандумі, який було підписано в Мінську. І вже потім, після припинення вогню, розвести від цієї лінії розмежування щонайменше на 50 км обидві сторони, у яких є важке озброєння калібром понад 100 мм", - пояснив він.

Спікер АТО нагадав, що Мінські домовленості передбачають відведення важкого озброєння та артилерії калібром понад 100 мм "незалежно від назви міста, воно відводиться від лінії розмежування по всій території в зоні конфлікту".

"Як тільки на другу добу режиму припинення вогню цей режим підтримується, під спостереженням міжнародної групи ОБСЄ, а також тристоронньої контактної групи, до якої входять офіцери ЗСУ і Збройних сил РФ та представники ОБСЄ, відбувається одночасне відведення важких озброєнь, щоб можна було уникнути будь-яких провокацій", - наголосив він.

А.Лисенко звернув увагу на те, що обов'язково має бути моніторинг, який здійснюватиметься трьома способами: візуальний, за допомогою безпілотних літальних апаратів та засобами космічного супутникового зв'язку.

Спікер АТО заявив, що українська сторона готова незалежно від назви населених пунктів виконати всі вимоги, передбачені Мінськими домовленостями від вересня 2014 року, і покроковий план, підписаний 12 лютого тристоронньою контактною групою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА