16:18 16.02.2015

Кабмін затвердив рішення про введення в 2015 р. 5-10% додаткового збору на імпорт, він набуде чинності днями - глава Мінфіну

2 хв читати
Кабмін затвердив рішення про введення в 2015 р. 5-10% додаткового збору на імпорт, він набуде чинності днями - глава Мінфіну

Україна днями введе 5-10% тимчасовий додатковий збір на імпорт, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

"Сьогодні ухвалили це рішення. Як тільки будуть готові деякі списки критичного імпорту, медичного й енергетичного (що звільняється від додаткового мита - ІФ), то воно набуде чинності", - сказала міністр на прес-конференції в Києві в понеділок.

Вона уточнила, що йдеться про найближчі дні.

Як повідомлялося, Верховна Рада наприкінці 2014 року за пропозицією уряду ухвалила закон "Про стабілізацію платіжного балансу України", що припускає введення на рік додаткових 5-10% мит на увесь імпорт, окрім критичного, у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу. Він набуде чинності у разі ухвалення відповідного рішення Кабміну, який проводив консультації з торговими партнерами України. Київ також повідомив про готовність провести такі консультації в рамках СОТ.

Згідно з документом, додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладатимуться готові харчові продукти; продукти, жири й олії тваринного і рослинного походження; алкогольні і безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 по УКТЗЕД). Під 5% збір підпадуть усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Зокрема, Верховна Рада звільнила від додаткового збору електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (твели), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному і скрапленому стані), нафту і нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.

До цієї категорії також належать медичні вироби для проведення гемодіалізу і лікування онкозахворювань, фармацевтична продукція і компоненти для її виготовлення, які не виготовляють в Україні (за затвердженим Кабміном переліком). Не обкладатиметься додатковим збором і безкоштовна допомога Україні від урядів інших держав, міжнародних організацій, закуповуване державою озброєння.

Водночас із будь-яких товарів, що пересилаються (що ввозяться) громадянами на територію України і що підлягають оподаткуванню, стягуватиметься додатковий імпортний збір у розмірі 10%.

Закон набуває чинності з моменту публікації відповідного рішення Кабміну.

Імпорт товарів в Україну в 2014 році, за даними Держстату, становив $54,38 млрд, впавши порівняно з 2013 роком на 28,3%, тоді як експорт скоротився на 13,5% - до $53,91 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділяє EUR4,5 млн на 65 проєктів для 324 українських науковців - Міносвіти

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і призначив голову обладміністрації

В Азербайджані зможуть відпочити 60 українських дітей

В Угорщині від ножового поранення загинув українець, підозрюваного у злочині затримали - МЗС України

Наказ Міноборони, що визначає придатність до військової служби, набуде чинності з 4 травня

Зеленський у Хмельницькому відвідав солдатів, які лікуються після поранень

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА