10:33 24.02.2015

Київ не вніс передоплату за березень, форсує вибірку поточної оплати, може залишитися без газу - "Газпром"

3 хв читати
Київ не вніс передоплату за березень, форсує вибірку поточної оплати, може залишитися без газу - "Газпром"

Україна не внесла передоплату за березень і форсує вибірку поточної оплати - це створює ризик передчасної витрати авансу і припинення поставок, заявив журналістам голова "Газпрому".

"Україна не зробила своєчасно нової передоплати за газ. На сьогодні залишилося передплаченого газу лише 219 млн куб. м. На зарахування коштів від "Нафтогазу" на рахунок "Газпрому" потрібно близько 2 днів. Тому постачання газу до України в обсязі заявки 114 млн куб. м газу вже лише через два дні призведе до повного припинення постачання російського газу до України, що створює серйозні ризики для транзиту газу до Європи",- сказав журналістам голова правління ВАТ "Газпром"Олексій Міллер.

У перший тиждень лютого "Нафтогаз" імпортував близько 20 млн кубометрів газу в "Газпрому", в середині місяця імпорт зріс до 30 млн кубометрів на добу, а на вихідних перевалив за 46 млн кубометрів.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 23 лютого звернувся до ВАТ "Газпром" із вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого раніше передплаченого газу: замість замовлених у рамках контракту 114 млн куб. м газу "Газпром" поставив лише 47 млн куб. м.

У "Нафтогазі України" вважають це невиконання заявки порушенням як контракту на поставку газу між компаніями, так і тристороннього юридично зобов'язувального протоколу, підписаного міністром енергетики Росії Олександром Новаком, єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером і міністром енергетики України Юрієм Проданом 30 жовтня 2014 року в Брюсселі.

НАК 19 лютого подав заявку на поставку 114 млн куб. м газу до України через газовимірювальні станції (ГВС) Суджа, Писарівка, Сохранівка, Валуйки, Кобрин і Мозир.

"Згідно з п. 3.3 Доповнення №33 від 30 жовтня 2014 р. до Контракту №КП від 19 січня 2009 р. на постачання природного газу, "Газпром" був зобов'язаний безумовно поставити замовлений обсяг не пізніше ніж через дві доби після отримання заявки", - наголосили у держхолдингу.

У "Нафтогазі України" пояснили, що згідно з додатком №33 до контракту, покупець може подати заявку про збільшення добового обсягу постачання до 114 млн куб. м або про зменшення добового об'єму поставки аж до 0 куб. м. Продавець зобов'язаний виконати таку заявку покупця у повному обсязі у разі якщо заявка подана за дві доби до дати передбачуваного збільшення або зменшення добового обсягу постачання.

Допустиме відхилення від добового обсягу поставки становить не більше 6%. Станом на 19 лютого "Нафтогаз" здійснив передоплату за 454 млн куб. м газу. Станом на початок 23 лютого, передплачений баланс становить 287 млн куб. м газу.

"Повідомлення про порушення контракту та Брюссельського тристороннього протоколу було направлено сьогодні до Кабінету Міністрів України, Європейської комісії, а також секретаріату Енергетичного співтовариства в рамках процедури швидкого реагування", - резюмують в НАК.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін на засіданні Ради безпеки 20 лютого доручив главі уряду Дмитру Медведєву суворо дотримуватися контрактів із постачання газу, укладених з Україною. "Я прошу уряд Російської Федерації дотримуватися контрактних зобов'язань, жорстко їх виконувати", - сказав В. Путін.

Зі свого боку прем'єр РФ Д. Медведєв доповів главі держави, що заявка української сторони на поставки газу з Росії збільшилася в 2,5 рази. "Українські споживачі виставили заявку на більший обсяг, але ми діятимемо відповідно до укладених контрактів", - сказав Д. Медведєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА