14:54 02.03.2015

Надходження валютної виручки в Україну за два місяці зменшилося на 45% - НБУ

3 хв читати
Надходження валютної виручки в Україну за два місяці зменшилося на 45% - НБУ

Надходження валютної виручки в Україну в січні-лютому 2015 року зменшилося на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева.

"Дуже погані дані. Порівняно з січнем-лютим 2014 року падіння збільшилося - 45%. Це близько $5 млрд", - сказала вона в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда".

У зв'язку з цим В.Гонтарева поскаржилася, що штрафи за неповернення валютної виручки в установлений термін (90 днів) мінімальні. "Їх однозначно треба збільшувати, про що ми неодноразово говорили з Міністерством економіки", - сказала вона.

Крім того, за словами банкіра, відтоку валютних коштів з країни сприяє відсутність закону про трансферне ціноутворення.

"Якщо закон про трансферне ціноутворення так і не було ухвалено, то експортна виручка надходить від материнських або дочірніх компаній наших експортерів за кордоном, вони її можуть там тримати стільки, скільки вони хочуть. І у нас немає інструментарію змусити їх повернути її в країну", - констатувала вона.

Голова Нацбанку також повідомила, що підприємства намагаються обійти заборону НБУ на виведення дивідендів для компаній, що не мають обігу на фондовому ринку.

"Наші бізнес-структури пішли реєструвати на фондовий ринок зовсім незрозумілі компанії, і ми будемо посилювати наші дії щодо них", - зазначила вона.

Щодо застосування обмежувальних заходів, В.Гонтарева констатувала, що НБУ має все узгоджувати з Міжнародним валютним фондом.

Голова НБУ також повідомила, що з початку 2015 року кошти фізосіб у банках зменшилися на 17,8 млрд грн: 23 лютого став рекордним днем з відтоку - 2,2 млрд грн.

Водночас, за її словами, у багатьох банків зберігається зайва ліквідність: 24 млрд грн зайвої ліквідності розміщені в депозитних сертифікатах НБУ.

Говорячи про рефінансування банків, В.Гонтарева повідомила, що з початку року його обсяг зріс лише на 1 млрд грн - до 110 млрд грн під державні папери до кінця 2015 року було надано 15 млрд грн, на сьогодні - 13 млрд грн, за стабілізаційними кредитами - 76 млрд грн і 80,7 млрд грн відповідно.

Голова Нацбанку наголосила, що в кожному банку, що отримав стабілізаційний кредит, а також у банках, де є російський капітал, перебувають куратори від НБУ.

"50 осіб (загалом кураторів - ІФ). Завдання куратора, якщо ми видали рефінансування, а я вам показала, кому, - жорстко контролювати використання грошей", - сказала вона.

Коментуючи ситуацію з великими банками, що визнані неплатоспроможними, В.Гонтарева, зокрема, зазначила, що рефінансування Імексбанку з боку НБУ забезпечувалося об'єктами нерухомості, зокрема футбольним стадіоном "Чорноморець".

"Половина Одеси - нерухомість Клімова (найбільший бенефіціар банку Леонід Клімов - ІФ). Частина її перебуває в заставі у НБУ, зокрема футбольний стадіон "Чорноморець". Під заставу було ще кілька об'єктів нерухомості, зокрема готель. На той момент, доки він оформляв всі застави, відтік депозитів набагато перевищив цю суму. На початку грудня йому було видано (Нацбанком - ІФ) 300 млн грн", - сказала вона.

"Що ж зробив Клімов? Він не в балансі банку, через нотаріуса, продав весь свій портфель рітейлерських споживчих кредитів із дисконтом в 90%, тобто за 10% від номіналу. Це вже все оскаржив Фонд гарантування вкладів, не переживайте", - додала В.Гонтарева.

Водночас, за її словами, зібрані кошти рефінансування НБУ було витрачено на виплати фізичним особам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА