10:49 06.03.2015

Київ пропонує ЄС узяти на себе частину витрат щодо заповнення газосховищ

2 хв читати
Київ пропонує ЄС узяти на себе частину витрат щодо заповнення газосховищ

Європейський Союз має взяти на себе частину витрат на заповнення газом підземних сховищ в Україні, якщо хоче убезпечити себе від розвитку ситуації за найгіршим сценарієм у зимовий період, сказав міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин виданню The Wall Street Journal.

За оцінками ЄС, в українських сховищах необхідно накопичити близько 20 млрд кубометрів газу, щоб гарантувати стабільне постачання газу до Європи в холодний період, і закупівлі газу з цією метою мають розпочатися вже у квітні. В.Демчишин вважає, що достатнім буде накопичити 14-15 млрд кубометрів.

"Комісія розробляє сценарії розвитку ситуації за найгіршим варіантом. І всі витрати покладає на нас. Ми готові взяти на себе зобов'язання за базовим сценарієм, а ціну найгіршого сценарію, можливо, необхідно буде розділити", - сказав український міністр, уточнивши, що найгірший сценарій виходить з імовірності припинення постачання газу з Росії, холодної зими та зростання активності в промисловості ЄС.

В.Демчишин сказав, що нині Україна платить за російський газ на 15% більше, ніж за постачання палива зі Словаччини та інших країн ЄС. Для накопичення додаткових 5 млрд кубометрів газу їй знадобиться додатково $1,5 млрд.

За словами міністра, Київ може прийняти рішення відключити від газопостачання території самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", оскільки місцеві розподільні компанії оплатили в період із минулого серпня лише 20% обсягів постачання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА