14:36 23.03.2015

Ініціативна група великих вкладників VAB Банку в суді оскаржить рішення НБУ про ліквідацію фінустанови

2 хв читати
Ініціативна група великих вкладників VAB Банку в суді оскаржить рішення НБУ про ліквідацію фінустанови

Ініціативна група великих вкладників ВіЕйБі Банку (VAB Банк, Київ) має намір у суді оскаржити рішення Національного банку України (НБУ) про ліквідацію кредитно-фінансової установи, повідомив голова ініціативної групи Валерій Міщенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За його словами, ініціативна група великих вкладників VAB Банку запропонувала НБУ і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб створити перехідний банк із передачею йому активів і пасивів VAB Банку, який потім має бути викуплений великими вкладниками банку за 1 млрд грн. При цьому великі вкладники банку були готові конвертувати свої депозити в акції перехідного банку, а також його докапіталізувати. Водночас на цю пропозицію відповідь не надійшла ні від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ні від НБУ.

За його словами, у VAB Банку - 12 тис. великих вкладників. При цьому кошти вкладників-фізичних осіб, вклади яких перевищують гарантовану суму відшкодування, становлять 3,028 млрд грн.

"Нас не почули з однієї причини, оскільки сьогодні в них на руках є 18 млрд грн активів (VAB Банку - ІФ), які вони вже перетворили на 5 млрд грн", - сказав В.Міщенко.

Як повідомила директор юридичної компанії "Мінк і партнери" Тетяна Вербина, яка представляє інтереси великих вкладників VAB Банку, нині створюється громадська організація "Фонд порятунку великих вкладників" для захисту інтересів великих вкладників українських банків.

Рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію VAB Банку НБУ ухвалив 20 березня.

VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року. Основним його акціонером є Олег Бахматюк (86,778%), який поклав відповідальність на погіршення ситуації в банку на НБУ.

За даними НБУ, до початку січня 2015 року за розміром активів VAB Банк посідав 21-ше місце (11,426 млрд грн) серед 158 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА