17:11 13.04.2015

Газпром пригрозив захисникам українського транзиту в Європі втратою поставок

2 хв читати
Газпром пригрозив захисникам українського транзиту в Європі втратою поставок

"Газпром" (MOEX: GAZP) лякає противників "Південного" та "Турецького потоку", що прагнуть зберегти транзит російського газу через Україну, припиненням поставок.

З іншого боку голова "Газпрому" Олексій Міллер на конференції "Валдайського клубу" в Берліні зазначив: "Ми просто, в одне натискання можемо подвоїти обсяги експорту газпромівського газу до Європи".

За його словами, блокування європейськими політиками "Південного потоку" мало на меті тільки "збереження status quo транзиту через територію України. Жодної іншої мети в блокуванні "Південного потоку" насправді нема. Але якщо хтось думає, що блокуючи "Турецький потік" вони доб'ються такої мети, яку хтось перед собою ставить, це найглибша, дуже серйозна помилка. По-перше, ці обсяги можуть піти на інші ринки. А по-друге, звертаю вашу увагу, в чому наша конкурентна перевага, ми можемо тримати паузу. Якщо треба - ми цю паузу триматимемо, якщо нас просто до цього змусять".

Як повідомлялося, нинішній транзитний контракт із Україною діє до 2019 року. Після цього "Газпром" має намір відмовитися від українського транзиту на користь чорноморської обхідної магістралі. В понеділок міністр енергетики РФ Олександр Новак укотре підтвердив, що транзитний контракт із Україною не буде продовжено після 2019 року.

Він констатував: "Ми ухвалили рішення про будівництво магістрального газопроводу по дну чорного моря в напрямку Туреччини та створення газотранспортних потужностей до кордону Туреччини та Греції - до кордону Європейського Союзу. І ці потужності буде створено. Усі ризики, тимчасові ризики зі створення нових газотранспортних потужностей від кордону Туреччини та Греції лежать на Європейському союзі, на Європейській комісії. Терміни дуже жорсткі. Ці потужності мають з'явитися до кінця 2019 року. Для цього будувати треба починати вже просто сьогодні, але цього поки що не спостерігається".

Він заявив: "Газотранспортна система України - найслабша ланка, яка є на сьогодні в наших із вами взаєминах. Газотранспортна система України приховує неймовірно високий конфронтаційний потенціал". "Але треба розуміти, що ті 90% транзиту російського газу через територію України в Європу - це взагалі-то був подарунок Радянського Союзу Україні, який Україна отримала на початку 90-х років. Але коли подарунок використовують як інструмент маніпуляції, так довго тривати не може", - застеріг О.Міллер.

Минулої зими "Газпром" протягом шести місяців утримував поставки в Європу на мінімальному рівні, прагнучи протидіяти реверсу в Україну. Однак ця політика так і не привела до зупинки українського реверсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Укргідрометцентр попереджає про заморозки на ґрунті у східних регіонах 4 і 5 травня

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

Обстріляна територія шахти на Донеччині, споживання знижується в умовах потепління - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА