20:24 14.04.2015

Українська сторона в тристоронній контактній групі пропонує розмістити 10 пунктів моніторингу припинення вогню, зокрема в Широкиному - прес-секретар Кучми

2 хв читати

У світлі ескалації ситуації на Донбасі українська сторона під час відеоконференції тристоронньої контактної групи з представниками "ДНР" і "ЛНР" внесла низку пропозицій, зокрема й щодо розміщення на лінії зіткнення сторін десяти пунктів моніторингу режиму припинення вогню, повідомляє прес-секретар представника від України в контактній групі, другого президента Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

"Передбачається, що на цих пунктах будуть українські та російські офіцери з Центру з контролю та розмежування, а також представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Перші такі пункти може бути розгорнуто в найбільш проблемних точках, зокрема в донецькому аеропорту та н. п. Широкине", - написала вона у своєму Facebook у вівторок.

Під час відеоконференції у вівторок, зазначила Д.Оліфер, було наголошено, що українська сторона не може констатувати деескалації ситуації на Донбасі, оскільки за минулу добу загинули шість українських військових, 12 військовослужбовців дістали поранень, було зафіксовано понад 100 обстрілів.

"У нинішній ситуації українська сторона пропонує, зокрема, підписати план щодо відведення танків, мінометів і гармат калібром менше ніж 100 мм. "Цей пункт - продовження ініціативи міністрів закордонних справ "нормандської четвірки", яку було озвучено на зустрічі у Берліні 13 квітня", - написала вона.

Київ також пропонує здійснити демілітаризацію Широкиного (біля Маріуполя), "тобто взаємне відведення збройних підрозділів із цього населеного пункту", і забезпечити обов'язкову присутність у цьому селі представників місії ОБСЄ.

Окрім цього, українська сторона наполягає на можливості доставки Україною гуманітарної допомоги до Донецька та Луганська. "Враховуючи нинішню гуманітарну ситуацію в цих районах, це має відбутися в найкоротші терміни. Насамперед гуманітарну допомогу буде доставлено в дитячі будинки, інтернати, лікарні, будинки престарілих", - зазначено в повідомленні.

Д.Оліфер написала, що, "на жаль, представники "ДНР" і "ЛНР" проявляють себе як неконструктивні парламентери".

"Йдеться про їхнє своєрідне прочитання деяких пунктів Мінської угоди - зокрема, про спроби прив'язати доставку гуманітарної допомоги мирним жителям та обмін заручниками і незаконно утримуваними особами до деяких неіснуючих домовленостей", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим українська сторона ще раз нагадує про п. 6 Мінської угоди - обмін заручниками та незаконно утримуваними особами.

"Україна виконала все необхідне для відповідного обміну у форматі "всіх на всіх", як це і передбачено Мінською угодою", - навела прес-секретар слова Л.Кучми.

В інформації також наголошується, що Україна готова брати активну участь у створенні підгруп з безпеки, політичних, економічних та гуманітарних пунктів Мінського договору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

24 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА