20:06 08.05.2015

"Опозиційний блок": затягаємо владу по судах у разі затвердження презумпції правоти поліцейського

2 хв читати

Київ. 8 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Політична партія "Опозиційний блок" планує серію судових процесів, аж до Європейського суду з прав людини, якщо влада затвердить ініціативу презумпції правоти поліцейського.

"Зняття презумпції невинуватості з громадян у справах про адміністративні порушення - це абсолютно антидемократична й антиконституційна ініціатива. Це спроба перетворити Україну на поліцейську державу. Якщо такий закон буде ухвалено - ми затягаємо владу по судах, дійде до ЄСПЛ, і доб'ємося його скасування", - заявляє народний депутат від цієї політичної сили Микола Скорик, повідомляє його прес-служба в п'ятницю.

Політик нагадав, що зараз в Україні діє правило, згідно з яким правоохоронний орган повинен довести перед судом винуватість - як в кримінальному, так і в адміністративному правопорушенні.

"Говорячи про те, що згідно з Конституцією презумпція невинуватості поширюється тільки на кримінальні злочини, прем'єр Яценюк продемонстрував свою повну юридичну некомпетентність. Адже згідно з рішенням Конституційного суду від 22 грудня 2010 року № 23-рп / 2010 адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнення до адміністративної відповідальності ґрунтуються на конституційних принципах і правових презумпціях, тобто на презумпції невинуватості ", - зазначив народний депутат.

На його думку, скасування презумпції невинуватості збільшить кількість заяв до Європейського суду з прав людини. "Можна стверджувати, що Україна програє всі ці справи і буде платити за них з бюджету. Вийде абсурдне замкнене коло: держава, яка існує за рахунок платників податків, вводить антидемократичні норми, з їх допомогою стягує з громадян штрафи, потім програє справи в Євросуді з прав людини, і з грошей платників податків виплачує цим же платникам податків компенсації", - сказав М.Скорик.

Він вважає, що влада замість проведення реальних реформ, боротьби з корупцією, відновлення довіри до правоохоронної і судової системи займається "закручуванням гайок" і обмежує права та свободи українців.

Раніше глава МВС України Арсен Аваков повідомив про законодавчу ініціативу щодо презумпції правоти поліцейського. "Логіка в нас була така - якщо поліцейський зупинив машину і поставив порушення, то спочатку підкоряйся, потім оскаржуй. А не навпаки... Ось, наприклад, зупиняє поліцейський прем'єр-міністра, а при вас документа (посвідчення - ІФ) немає, і навіть якщо є недоторканність, то ми спершу веземо в дільницю, встановлюємо особу, потім після того, як з'ясуємо, хто ви, скажемо, що ви вільні", - зазначив А.Аваков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА