11:37 15.05.2015

Яценюк наполягає на прийнятті зовнішніми кредиторами пропозиції України про реструктуризацію боргу

3 хв читати
Яценюк наполягає на прийнятті зовнішніми кредиторами пропозиції України про реструктуризацію боргу

Можливості повністю обслуговувати свої зовнішні зобов'язання України нині немає, тому пропозиція щодо реструктуризації боргу є необхідною та правильною, і кредиторам слід її прийняти, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на "Годині уряду" у Верховній Раді в п'ятницю.

"Уряд непохитний у своїй позиції щодо необхідності завершення переговорів про реструктуризацію зовнішніх боргів країни", - заявив прем'єр.

"Просимо, звертаємося, наполягаємо, щоб кредитори усвідомили ситуацію та прийняли пропозицію України, яка є правильною. Настав час допомогти Україні і з боку кредиторів", - сказав А.Яценюк.

Він нагадав, що країна перебуває у стані війни і втратила 20% економіки.

"Ми не можемо виплачувати ці кредити, щоб не забирати соціальні виплати, пенсії і зарплати. Вже нічого забирати", - наголосив прем'єр.

Він зазначив, що Україна у рамках чотирирічної програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) EFF звернулася до кредиторів з чіткою пропозицією про порядок і умови реструктуризації, щоб у період дії програми заощадити $15 млрд виплат за зовнішнім боргом.

А.Яценюк нагадав, що за роки президентства Віктора Януковича держборг України збільшився з $31 млрд до $72 млрд, а в минулому році його вдалося скоротити до $68 млрд, а усе отримане від міжнародних фінансових організацій зовнішнє фінансування пішло на виплату зовнішнім кредиторам.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Уряд також включив у реструктуризацію єврооблігації Києва, державного Ощадбанку і Укрексімбанку (Київ), "Укрзалізниці", проте ці позичальники вестимуть консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їхніх позик як окремі юридичні особи.

За програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов позик мають забезпечити виконання Україною трьох завдань: 1) економія на зовнішніх платежах за боргами держави, гарантованих державою, і суб'єктів держсектора на суму приблизно $15,3 млрд за період реалізації програми МВФ; 2) забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вищому за 71% ВВП; 3) підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) у 2019-2025 рр.

Мінфін України неодноразово зазначав, що для виконання цих завдань необхідно буде не лише відстрочити погашення боргу, а й списати частину його номіналу та знизити відсотки. У випадку держбанків і "Укрзалізниці" йдеться тільки про перенесення термінів погашення боргу.

Водночас провідні тримачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат надто великий. Окрім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні - до першого перегляду програми МВФ, проте експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не призведе до припинення фінансування за програмою EFF.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА