19:27 19.05.2015

Надання Кабміну права вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційним боргом суттєво не позначиться на курсі гривні - банкіри

3 хв читати

Надання Верховною Радою уряду права вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційному боргу суттєво не вплине на динаміку курсу гривні, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Законодавча ініціатива Кабінету Міністрів стосовно надання йому права вводити мораторій на виплату своїх боргів є скоріше ще одним інструментом тиску на зовнішніх кредиторів, переговори з якими відбуваються в доволі неоднозначному режимі, ніж новим витком цього процесу. Ми не очікуємо негайного впливу ухваленого закону на курс гривні, оскільки нічого нового в ситуацію він не привносить", - сказав начальник управління контролю операційних і ринкових ризиків ВТБ Банку (Україна) Андрій Грищенко.

Водночас, за оцінкою експерта, якщо домовленостей з кредиторами так і не буде досягнуто до закінчення поточної місії МВФ у Києві і, як наслідок, умови надання чергового транша будуть змінені, тривожні настрої учасників ринку можуть підштовхнути гривню до подальшого ослаблення.

Голова правління банку "Кредит Дніпро" Олена Малинська також вважає, що ухвалений Верховною Радою закон не матиме суттєвого впливу на курс гривні.

"По-перше, передання права на введення мораторію від Верховної Ради уряду - це лише інструмент, який надасть Міністерству фінансів можливість за необхідності оперативно ухвалювати такого роду рішення. По-друге, в цьому рішенні є і певні переваги, серед яких зняття зайвого боргового тягаря з державного бюджету і, відповідно, можливість спрямовувати ці кошти на розвиток економіки України", - сказала вона.

О.Малинська при цьому додала, що якщо через ухвалення цього рішення курс гривні і продемонструє незначну девальвацію, то вже незабаром він повернеться до рівня 21-23 грн\$ 1.

Аналогічної точки зору дотримується і начальник управління міжнародного фінансування та структурування транзакцій ПУМБ Сергій Зубро.

"Найімовірніше майже ніяк не позначиться, оскільки ці рішення ухвалюють у контексті реструктуризації суверенних зобов'язань перед міжнародними кредиторами, до яких психологічно вже всі готові, крім, мабуть, самих кредиторів, і, можливо, для посилення позиції Мінфіну в переговорах з ними" , - сказав він.

При цьому експерт додав, що з технічної точки зору вплив на курс не буде негативним, оскільки цей закон обмежує відтік капіталу з країни. Водночас, за його оцінкою, норми закону можуть негативно позначитися на інвесткліматі.

"Ухваленням такого закону уряд переслідує певні тактичні цілі, але зі стратегічної точки зору закон негативно впливає на інвестиційний клімат держави", - сказав він.

Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін вважає, що можливе введення такого мораторію негативно позначиться на кредитному рейтингу країни та її інвестиційній привабливості загалом, що, у свою чергу, негативно позначиться на курсі гривні. Водночас на сам закон, ухвалений у вівторок Верховною Радою, міжбанк суттєво не відреагує.

"Ослаблення гривні не буде значним - в межах 2-3%, але тільки у разі, якщо регулятор продовжить курс обмежувальних заходів на міжбанківському ринку", - додав банкір.

За його оцінкою, гривня зможе повернути втрачені позиції після оголошення змін умов угод за зовнішніми позиками та відновлення програми розширеного фінансування МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У межах розслідування справи про прорив кордону в Харківській області перевіряються дії військового керівництва та можливий відхід ЗСУ з позицій - ДБР

У Мінветеранів допускають створення в майбутньому бази ветеранів для пошуку роботодавцями потрібних фахівців

Окупанти вдарили по центру Харкова - мер

Зеленський: Наші партнери мають розуміти, що надання нам ППО - це про оборону, а не про наступ на РФ

Україна уклала двосторонню угоду про безпеку з Іспанією

Іспанія працює з іншими країнами щодо постачання в Україну систем ППО - Санчес

Іспанія надасть підтримку Україні на 1 млрд євро - прем'єр-міністр

У Київській області на 28-30 травня оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки - Укргідрометцентр

Собор Паризької Богоматері відкриється для туристів 8 грудня

Участь у Саміті миру підтвердили вже 90 держав - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА