19:55 22.05.2015

НБУ заборонив банкам мати в структурі власності трастову конструкцію - постанова

2 хв читати
НБУ заборонив банкам мати в структурі власності трастову конструкцію - постанова

Київ. 22 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Національний банк України вважатиме непрозорою структуру власності банку, якщо неможливо визначити усіх власників істотної участі у банку через наявність у структурі власності трастової конструкції.

Відповідна норма закріплена постановою НБУ №328 від 21 травня "Про затвердження положення про порядок надання відомостей про структуру власності банку", оприлюдненою на сайті центробанку в п'ятницю, і набуває чинності наступного дня після публікації.

НБУ зазначає, що має на увазі під трастовою конструкцією (трастом) заснований на угоді (трастовому договорі, трастовій декларації тощо) режим володіння/управління майном, який передбачає розподіл права власності на юридичне право власності, яке передається довірчому керівникові, і право бенефіціара власності, яке передається вигодонабувачам (бенефіціарам).

Цим документом Нацбанк також наділив себе правом за наявності сумнівів у невідповідності дійсності заявленої структури власності банку вимагати у десятка найбільших ключових учасників банку, якщо їхня частка перевищує 1%, додаткові документи, зокрема для оцінювання фінансового і майнового стану.

"У разі непредставлення достатніх доказів того, що заявлена структура власності банку відповідає дійсності, зокрема в разі встановлення Національним банком незадовільного фінансового/майнового положення принаймні двох осіб, що входять до складу десяти провідних остаточних ключових учасників у структурі власності банку й що сукупно володіють не менш ніж 5% сукупної частки в банку, Національний банк має право визнати таку структуру власності банку непрозорою", - зазначено в затвердженому положенні.

Згідно з ним, у разі невідповідності структури власності банку вимогам з її прозорості, НБУ пропонує банку виправити ситуацію у встановлений центробанком термін, а інакше визнає структуру власності непрозорою, про що повідомляє банку в листі.

Іншою постановою №332 від 21 травня, яка також набуває чинності з 23 травня, НБУ закріпив за собою право в разі непрозорої структури власності банку визнавати його проблемним і відмовляти в наданні генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій. Згідно з документом, такий банк також не отримає рефінансування від Нацбанку.

Постановою №328 НБУ зобов'язав банки впродовж двох тижнів подати відомості про свою структуру власності згідно з новим положенням, зокрема схематичне зображення, на поточну дату і 8 березня цього року (дата набуття чинності прийнятого 2 березня цього року закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів про відповідальність пов'язаних з банком осіб").

Для цього власники істотної частки та ключові учасники в структурі власності банку мають подати банку протягом тижня необхідні відомості про себе.

Як повідомлялося, посилення контролю структури власності банків і їх операцій з пов'язаними особами є однією з умов співпр

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА