14:04 26.05.2015

В Україні профспілки з 27 травня почнуть щотижневе пікетування уряду

2 хв читати
В Україні профспілки з 27 травня почнуть щотижневе пікетування уряду

Федерація профспілок України (ФПУ) та інші профспілки з 27 травня розпочинають серію пікетів Кабінету Міністрів з метою підвищення заробітних плат і погашення заборгованості за ними, а також примусу уряду до соціального діалогу.

"Ми розпочинаємо публічні масові акції. Поки що плануємо провести три пікетування Кабінету Міністрів: перша - 27 травня, друге - 3 червня, третє - 10 червня", - сказав заступник голови ФПУ Сергій Кондратюк на прес-конференції в Києві у вівторок.

Він зазначив, що визначені три основних мети: негайне внесення Кабміном пропозицій до Верховної Ради про підвищення зарплати з 1 липня; примусити уряд розпочати повноцінні процедури примирення в рамках національного колективного трудового спору; не допустити закладання в бюджет-2016 антисоціальних ідей.

С. Кондратюк наголосив, що нинішній прожитковий мінімум у 1218 грн у 2,5 рази нижче встановленого законом і підтвердженого розрахунками Мінсоцполітики. За його словами, мінімальна заробітна плата в країні має перевищувати 3,5 тис. грн на місяць, однак уряд відмовляється від соціального діалогу щодо перегляду стандартів.

Заступник голови ФПУ зазначив, що свідомо приховуються масштаби бідності, а зростання боргу із зарплати, що досяг вже 2 млрд грн перед більш ніж 500 тис. працівниками, порушує конституційні права.

"Антидержавна політика щодо робочої сили вбиває економіку і не дає можливості відновити соціальний мир у країні", - наголосив С. Кондратюк.

Він повідомив, що нещодавно українські профспілки отримали підтримку в Брюсселі Міжнародної конфедерації профспілок, голова якої, Шарон Бароу, планує відвідати Україну для зустрічей із президентом і прем'єром. Крім того, очікується приїзд інспекції Міжнародної організації праці (МОП) з питання невиконання ратифікованих конвенцій, зокрема з виплати зарплати.

"Ми змушені виходити на вулиці, оскільки соціальний діалог не працює, процедури примирення, відповідно до закону, також не працюють. Краще цивілізовані протести, ніж акти громадської непокори, перекриття доріг", - зазначив С. Кондратюк.

За його словами, профспілки наразі відмовилися від масових акцій: у перших періодичних пікетах уряду в дні проведення засідання Кабінету Міністрів заплановано участь близько півтисячі осіб, проте у разі відмови уряду від діалогу чисельність протестувальників може зрости до кількох десятків тисяч.

"Пропонуємо уряду протверезіти і розпочати соціальний діалог шляхом таких періодичних пікетувань", - сказав заступник голови ФПУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА