16:30 26.05.2015

ФПСУ планує відновлення Будинку профспілок, готова виділити частину приміщень під музей Революції Гідності

4 хв читати
ФПСУ планує відновлення Будинку профспілок, готова виділити частину приміщень під музей Революції Гідності

Федерація професійних спілок України (ФПСУ) зберігає плани з відновлення в колишньому вигляді до 24 серпня 2016 року Будинку профспілок на вул. Хрещатик, 18/2 у Києві, що постраждав від пожежі в лютому 2014 року під час акцій протесту на майдані Незалежності, повідомив заступник голови ФПСУ Сергій Кондратюк.

"Ми плануємо до ювілею незалежності України наступного року відновити Будинок профспілок і заселити його всіма нашими профспілками, щоб це був будинок соціальної згоди саме профспілок, про що відомо всьому світу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" на прес-конференції в Києві у вівторок.

При цьому С.Кондратюк наголосив, що у ФПСУ переконані: оскільки Будинок профспілок є одним із символів Євромайдану, то його слід відновити саме в тому вигляді, в якому він був до пожежі.

"Ми переконані, що в Будинку профспілок має бути масштабний музей Революції Гідності і, безумовно, для цього будуть виділені приміщення, але це робитиме ФПСУ у своїй власній будівлі, а не примусово або під диктовку", - додав він.

С.Кондратюк наголосив, що такий музей разом з Будинком профспілок має бути також розміщений, зокрема, в Жовтневому палаці та Київській міській державній адміністрації, у будівлях яких тривалий час перебували учасники акцій протесту.

С.Кондратюк також повідомив, що майже всі кошти благодійного фонду "Відродження Будинку профспілок" на сьогодні витрачено, зокрема, на роботи з усунення наслідків пожежі, проведення експертизи й підготовки проекту відновлення будівлі. ФПСУ нині шукає співнвесторів для відновлення Будинку профспілок.

"Якщо раніше ми говорили про суму близько 100 млн грн, то зараз я навіть не можу про це говорити з таких причин: галопуюча інфляція плюс стрибкоподібний курс долара вбиває будь-які можливості більше, ніж нормальний і прогнозований розрахунок з одного боку, а з іншого боку, ми поки що для себе не прийняли остаточного рішення, чи можемо лише силами профспілок відновити будівлю чи залучимо інвестора. Я думаю, що це буде мікс", - пояснив він, відповідаючи на запитання про орієнтовну вартість відновлення Будинку профспілок на сьогодні.

При цьому С.Кондратюк наголосив, що столична влада, попри те, що будівля Будинку профспілок постраждала від пожежі не з вини ФПСУ, і далі вимагає з ФПСУ орендну плату за землю під будівлею, що істотно підриває фінансові можливості ФПСУ з відновлення будівлі.

Він також наголосив на неможливості для ФПСУ як постраждалої сторони виступити з позовними вимогами до винуватця пожежі, оскільки його поки що не встановили.

"Якщо давали команду державній структурі спалити будівлю, отже, держава зобов'язана принаймні сприяти у відновленні. Але й досі не завершено розслідування і ми як постраждала сторона не можемо виступити з позовом до винних щодо відновлення Будинку профспілок", - пояснив він.

За словами С.Кондратюка, на необхідність ФПСУ звернутися до суду з метою відшкодування заподіяного збитку також вказують українським колегам міжнародні профспілкові організації, які водночас готові взяти фінансову участь у відновленні Будинку профспілок після розробки й затвердження проекту і кошторисної вартості робіт.

Як повідомлялося, 19 грудня минулого року ФПСУ і учасники інструментально-технічного дослідження будівлі з посиланням на експертні висновки Київського національного університету будівництва і архітектури від 17 грудня 2014 року заявили, що Будинок профспілок, постраждалий внаслідок пожежі, що виникла в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року, підлягає відновленню і подальшій експлуатації.

За словами директора благодійного фонду "Відродження Будинку профспілок" Василя Андреєва, на кінець грудня-2014 вартість робіт до початку запланованих від кінця лютого-2015 обробних робіт становить орієнтовно 3 млн грн, з яких профспілками і фондом авансом уже сплачено роботи приблизно на 2 млн грн.

При цьому В.Андреєв уточнив, що на 19 грудня 2014 року на рахунках фонду "Відродження Будинку профспілок" акумульовано близько 2,95 млн грн, а також коштів в іноземній валюті в розмірі, еквівалентному кільком десяткам тисяч доларів США.

Балансотримачем Будинку профспілок і замовником виконання робіт у рамках відновлення будівлі виступає підприємство "Господарське управління ФПСУ", підрядником робіт з усунення наслідків пожежі - ТОВ "ФК Буд" (обидва - Київ).

Раніше, на початку квітня 2014 року в.о. глави ФПСУ Григорій Осовий повідомив, що завершення відновлення будівлі Будинку профспілок планується до святкування 25-річчя Незалежності України 24 серпня 2016 року.

За даними ФПСУ, загальна площа дев'ятиповерхової будівлі Будинку профспілок становить близько 20 тис. кв. м, з яких близько 17 тис. кв. м - профспілкові організації, близько 3 тис. кв. м - установи Київської міської ради.

ФПСУ на кінець травня 2015 року налічувала близько 70 тис. первинних профспілкових організацій і містила 43 всеукраїнських профспілок і 27 територіальних об'єднань профспілок з майже 8 млн членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА