13:47 27.05.2015

Коломойський має намір стягнути на свою користь 3 млрд грн із непрацюючого "АероСвіту"

3 хв читати
Коломойський має намір стягнути на свою користь 3 млрд грн із непрацюючого "АероСвіту"

Бізнесмен Ігор Коломойський через суд вимагає стягнути близько 3 млрд грн заборгованості з афілійованої з ним авіакомпанії "АероСвіт" (Київ), яка припинила діяльність.

Згідно з рішенням Господарського суду Київської області, текст якого оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, у його провадженні перебуває справа за заявою ТОВ "Тенак" (Дніпропетровськ) про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт".

"За постановою Госпсуду Київської області від 4 березня 2015 року порушено провадження у справі про банкрутство "АероСвіт", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, запроваджено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Леоніда Талана", - йдеться в документі.

Водночас 30 березня до суду надійшла кредиторська заява І.Коломойського про визнання кредиторських вимог до боржника в сумі 2,992 млрд грн. Згідно з постановою суду від 6 квітня, зазначену кредиторську заяву прийнято до розгляду, але 22 квітня її розгляд було відкладено до середини травня. Дослідивши матеріали справи і заслухавши пояснення учасників у справі про банкрутство, суд 15 травня дійшов висновку, що кредиторська заява І.Коломойського обґрунтована тим, що у виконання умов договорів поручительства, укладених між бізнесменом і ПриватБанком (також належить І.Коломойському - ІФ), на вимогу останнього було виконано зобов'язання щодо оплати заборгованості "АероСвіту" за кредитними правовідносинами між авіакомпанією і банком, у зв'язку з чим до І.Коломойського перейшло право вимагати виконання відповідних зобов'язань.

Крім того, між І.Коломойським і "АероСвітом" був укладений договір про надання поворотної безвідсоткової фінансової допомоги від 16 листопада 2012 року, згідно з яким бізнесмен надав авіакомпанії фінансову допомогу в сумі 102 млн грн терміном до 15 листопада 2013 року. Проте "АероСвіт" у встановлений термін цю допомогу не повернув, у зв'язку з чим була нарахована пеня у розмірі 186,15 млн грн. "Розмір зазначеної заборгованості є обґрунтованим і підтвердженим відповідними первинними документами, а надані розрахунки є правильними, отже, заявлені вимоги підлягають визнанню повністю", - йдеться у рішенні суду.

У результаті суд постановив задовольнити заяву І.Коломойського щодо визнання кредиторських вимог до "АероСвіту". "Визнати грошові вимоги І.Коломойського до авіакомпанії "АероСвіт" у сумах: 1,218 тис. грн - перша черга задоволення вимог кредиторів; 2,806 млрд грн - четверта черга задоволення вимог кредиторів; 186,15 млн грн - шоста черга задоволення вимог кредиторів", - йдеться у рішенні суду.

Як повідомлялося, "АероСвіт", який був найбільшим українським авіаперевізником, розпочав процедуру банкрутства наприкінці грудня 2012 року, яку пізніше було скасовано рішенням суду, припинив діяльність і нині авіарейсів не виконує.

"АероСвіт" разом із також збанкрутілою "Донбасаеро" та компанією "Дніпроавіа" входив до альянсу "Українська авіаційна група", який пов'язували з українською групою "Приват" (Дніпропетровськ). Пізніше "Дніпроавіа" вийшла з альянсу.

Господарський суд Київської області 4 березня 2015 року знову порушив справу про банкрутство "АероСвіту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА