17:13 04.06.2015

Мінфін України та кредитори можуть перейти до етапу особистих зустрічей після телефонних переговорів 5 червня

3 хв читати
Мінфін України та кредитори можуть перейти до етапу особистих зустрічей після телефонних переговорів 5 червня

Основним результатом телефонних переговорів, запланованих на 5 червня між Міністерством фінансів України і спеціальним комітетом кредиторів, як очікується, стане домовленість про перехід у досить стислі терміни до наступного етапу - особистих зустрічей між сторонами для подальшого обговорення умов реструктуризації, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, ознайомлене з ходом переговорів.

"На цьому наступному етапі може розпочатися обговорення розміру haircut (величини списання боргу)", - додав співрозмовник агентства.

За його словами, шанси досягти принципової домовленості про реструктуризацію боргу з комітетом кредиторів ще до засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду з першого перегляду програми розширеного фінансування EFF зберігаються.

Як повідомлялося, Мінфін України 29 травня заявив про прогрес у переговорах із приватними кредиторами щодо реструктуризації боргу та домовленість провести в п'ятницю, 5 червня, телефонну розмову після намічених на перший тиждень червня інтенсивних переговорів між радниками. Фінансове відомство зазначило, що мета телефонної розмови 5 червня - оцінка прогресу в переговорах.

"Ми наголошуємо на прихильності України до проведення переговорів у дусі співробітництва та доброчесності, та згідно з міжнародними принципами. Міністерство фінансів впевнене, що в результаті переговорів буде досягнуто взаємовигідної угоди щодо реструктуризації, яка відповідатиме цілям, погодженим у рамках програми співробітництва України з МВФ", - зазначає фінансове відомство.

Після затвердження МВФ нової чотирирічної програми EFF для України на $17,5 млрд Мінфін із 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу приблизно на $23 млрд, щоб скоротити виплати за боргом у період дії програми на $15,3 млрд.

Україна залучила як фінансового радника Lazard Freres SAS, юридичного - White&Case, комітет кредиторів, що складається з п'яти найбільших власників українського боргу, - Blackstone та Weil Gotshal.

Українська сторона неодноразово наголошувала, що для виконання цілей програми МВФ необхідно буде не лише відстрочити погашення зовнішнього боргу, а й списати частину його номіналу та знизити відсотки, за винятком єврооблігацій держбанків і "Укрзалізниці".

Водночас найбільші тримачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Окрім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Комітет кредиторів 18 травня повідомив, що складається з фондів, керованих або представлених BTG Pactual Europe LLP, Franklin Advisers Inc., TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, Inc. та постійно контактує з іншими тримачами українських єврооблігацій, а всі разом вони володіють більше ніж $10 млрд українського боргу. Кредитори знову наполягали на відмові від списання боргу.

У свою чергу уряд України для активізації переговорів 19 червня провів через ВР закон, який надає йому право припиняти виплати за боргами, включеними до периметру реструктуризації. Закон набув чинності 31 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

В Україні без світла майже 500 населених пунктів - "Укренерго"

Понад 400 тис. споживачів одночасно залишалися без світла на Сумщині через нічний удар РФ - Міненерго

На заході та півночі України в понеділок очікуються грози

У результаті місії ГУР у Криму знищено швидкісний катер ворога

СБУ затримала двох ворожих агентів, які готували масовані обстріли України напередодні Великодня

Окупанти передислоковують сили для можливого наступу на Харків - ISW

Окупанти обстріляли Суми та 17 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, є поранений

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа - Мінкультури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА