12:39 06.06.2015

Україна та Японія уклали угоду про надання кредиту близько $1 млрд на реконструкцію Бортницької станції аерації

2 хв читати
Україна та Японія уклали угоду про надання кредиту близько $1 млрд на реконструкцію Бортницької станції аерації

Японія підтвердила надання 108 млрд єн на реконструкцію Бортницької станції аерації (БСА). Відповідну угоду укладено в суботу в Києві у присутності президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе.

Президент П.Порошенко, оцінюючи цю угоду сказав: "Тільки що відбулося підписання міжурядової угоди, яка дає старт проекту з модернізації Бортницької станції аерації під Києвом за рахунок пільгового кредиту уряду Японії розміром 1,1 млрд доларів".

За словами глави Української держави, це має важливе значення в контексті вирішення екологічних проблем в Україні. "Ми також вдячні уряду Японії за надання позики на розвиток чистих технологій у сфері вугільної енергетики. Ви знаєте, яким болючим і важливим є питання енергобезпеки, енергонезалежності та підвищення ефективності використання теплової енергетики, реалізації програм енергозбереження. Модернізація вугільних станцій за рахунок коштів японського кредиту, про що ми тільки що домовилися під час цих зустрічей має виняткове значення для України", - наголосив президент.

Також П.Порошенко повідомив, що Україна і далі допомагатиме Японії долати наслідки аварій на АЕС.

Як повідомлялося, 11 лютого 2015 року представники ПАТ "Акціонерна компанія (АК) "Київводоканал" (Київ) і Японського агентства міжнародного співробітництва (Japan International Cooperation Agency, JICA) повідомили, що укладення кредитної угоди між урядом України та Японії в рамках проекту реконструкції БСА очікується на початку літа 2015 року.

Вартість, зокрема підготовчих робіт, які має виконати українська сторона до початку реалізації проекту та укладення кредитної угоди на зазначену дату оцінювалася у 125 млн грн, з яких 5 млн грн, призначено для коригування європейського проекту під японську технологію.

На початку квітня 2015 року голова правління-генеральний директор "Київводоканалу" Андрій Білик із посиланням на оперативну інформацію посольства Японії повідомив, що уряд цієї країни підтвердив намір про надання Україні кредитних коштів у розмірі 108 млрд єн на проект реконструкції БСА (на квітень 2014 року передбачалося 112 млрд японських єн, або близько $1,1 млрд – ІФ).

За оцінкою А.Білика, укладення кредитної угоди між сторонами очікується максимум через два місяці після підтвердження намірів про кредитування.

Уряд Японії 17 квітня 2014 року ухвалив рішення надати Україні в рамках фінансової допомоги кредит у розмірі до 150 млрд японських єн, або близько $1,5 млрд на реалізацію низки програм, зокрема 112 млрд японських єн, або близько $1,1 млрд, – на модернізацію БСА у Києві в рамках програми офіційної допомоги розвитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА