14:42 08.06.2015

Глава "Енергоатому" прогнозує банкрутство українсько-російського СП "Завод з виробництва ядерного палива"

2 хв читати
Глава "Енергоатому" прогнозує банкрутство українсько-російського СП "Завод з виробництва ядерного палива"

Президент держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський прогнозує початок процедури банкрутства спільного українсько-російського підприємства ПАТ "Завод із виробництва ядерного палива".

"Завод із виробництва ядерного палива" зараз доїдає свої останні гроші і, я думаю, найближчим часом піде на банкрутство", - сказав він журналістам.

За словами Ю.Недашковського, російська сторона не виконала свої зобов'язання за умовами передачі технологій з випуску складок.

"Українська сторона не може фінансувати, не отримавши технології, тобто росіяни просто не виконали свої зобов'язання, наскільки я знаю. Там була умова передачі технологій. У якому вигляді потрібно передати технологію без обмежень, без прив'язки до російських збагачувальних потужностей, вони усе це почали на ходу обмежувати і технології не передали. Природно, українська сторона в цьому випадку не бачить необхідності вкладати далі в це підприємство", - уточнив Ю.Недашковський.

Як повідомлялося, в липні 2014 року заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида заявив, що Україну не влаштовує низка умов у договорі між держконцерном "Ядерне паливо" і ВАТ "ТВЕЛ" про спорудження заводу із виробництва ядерного палива. За його словами, в української сторони "є питання щодо угоди, формату взаємодії, ліцензійних умов".

Кабінет Міністрів України у вересні 2010 року затвердив російське ВАТ "ТВЕЛ", що стало переможцем конкурсу з добору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Під спорудження об'єкта виділено 6,8 га біля селища Смолиного (Кіровоградська обл.). Згідно із затвердженим ТЕО, чисельність персоналу підприємства становить 377 осіб, термін його експлуатації - 50 років. Українському ДК "Ядерне паливо" належить 50%+1 акція в ЧАО "Завод із виробництва ЯТ", 50%-1 акція - російській паливній компанії "ТВЕЛ".

Акціонери в рівних частках мали вкласти в проект близько $100-120 млн. Надалі, виходячи з фінансово-економічної моделі підприємства, після того, як акціонери внесуть кошти у рамках емісії, передбачалося залучити кредитні кошти.

Передбачалося, що завод в 2015 році мав розпочати виробництво Твелів і ТВС, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих із нержавіючої сталі, в 2020 році - виготовлення паливних порошків і пігулок. Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в $450 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА