14:53 11.06.2015

СММ ОБСЄ фіксує незавершеність відведення озброєнь на Донбасі

2 хв читати
СММ ОБСЄ фіксує незавершеність відведення озброєнь на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ вказує на незавершеність процесу відведення важких озброєнь сторонами конфлікту на Донбасі, електронні перешкоди для роботи безпілотних апаратів, а також присутність дітей на блокпостах.

Як зазначив на брифінгу в четвер спікер СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків, напруженою залишається ситуація в Луганській області, періодично відбуваються бойові зіткнення, обстріл в Щастя, Трьохізбенці, Золотому і Станиці Луганській.

"Стосовно ж відведення важких озброєнь, то, незважаючи на заяви, ні та, ні інша сторона не завершили відведення важкого озброєння, і безпілотники СММ визначили, і спостерігачі відзначили наявність танків і вогневих позицій по обидва боки лінії зіткнення", - заявив він.

За його словами, безпілотники виявили концентрацію зброї на залізничній станції неподалік від Комсомольського, що контролює "ДНР". Зокрема, там було 7 важких танків, 35 військових вантажівок і 25 БТР. "Така велика кількість техніки біля залізниці може означати, що її кудись перекидають", - зазначив М. Боцюрків.

Спікер СММ ОБСЄ зазначив, що з міркувань безпеки місія не патрулювала останнім часом Широкино, аж до 9 червня, коли почула 8 вибухів зі значної відстані і побачила нерозірваний снаряд 120-мм міномета. "СММ не побачила там ніяких цивільних осіб, а учасники так званої ДНР сказали, що з села евакуйовані всі мирні жителі. Зараз ми не можемо це перевірити і засвідчити, але будемо посилено спостерігати", - додав він.

М. Боцюрків також повідомив, що під час нещодавнього візиту спостерігачі СММ побачили на блокпості неповнолітніх. "Це вдруге за останній час ми бачили дітей, і деякі з них були зі зброєю", - сказав він.

Спікер СММ констатував, що ситуація в Мар'їнці і навколо неї значною мірою стабілізувалася після бурхливих подій минулого тижня.

Він зазначив, що тривають бойові дії в Донецькому аеропорту. Зокрема, сплеск насильства там стався 9 червня, коли був зафіксований 331 вибух.

М. Боцюрків наголосив, що роботі безпілотників і далі намагаються заважати за допомогою електронних засобів по обидва боки лінії зіткнення. "І це, незважаючи на те, що ми постійно переналаштовуємо систему наведення. Ви знаєте, засоби електронного глушіння не можна купити у жодному магазині, це досить складна технологія, яку використовують для того, щоб збити дрон з пантелику", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА